اردشیر شیران: مقدمه ای بر خدمات غیر حضوری
بیش از نیم قرن است که سازمان تأمین اجتماعی البته با نام و سازکارهای متفاوت پا به عرصه وجود گذاشته و هرچند صباحی با اقداماتی نسبت به باز سازی و احیا خود اقدام نموده است. سازمان یکی از بزرگترین تشکیلات خدمت رسان و منحصر به فرد است که متعلق به میلیونها نفر سهامدار ( بیمه شدگان) و متقاضی دریافت خدمات و تعهدات در سطح کشور می باشد که نیاز است متناسب با ارتقاء نیاز مشتریان جهت پاسخگویی بهینه خود را تجهیز و پا به پای سایر موسسات خدمت رسان حرکت نماید. این هم پایائی به سبب انسجام فرایند سیستمی الزاماتی را ایجاد و چنانچه جزیی از اجزا را خللی باشد عقب ماندگی و ایستایی را در بر خواهد داشت.
امروزه استفاده از فضای مجازی و دولت الکترونیک با شتابی تند و جهان شمول چنان در حرکت است که همگان را در برگرفته و سازمان ما نیز از این امر مستثنی نیست و چنانچه با تدابیر علمی و کارشناسانه خود را مجهز و مهیا ننماییم ممکن است با ضربات سهمگین روبرو گردیم.
بعد از تفکر مکانیزاسیون و اتوماسیون اداری با تمام پستی و بلندی های آن، هم اکنون چند زمانی است که از خدمات غیر حضوری و IT صحبت به میان آمده است و تا حدودی نیز در این مسیر گام نهاده ایم که البته این اتفاق را به فال نیک گرفته اما عدم توجه و نگاهی غیر کارشناسی و علمی نه تنها باری از دوش بر نداشته بلکه مشکلاتمان را دو چندان خواهد کرد و لذا نیاز است ضمن توجه به زیر ساخت ها، اصولی را نیز مد نظر داشته که به چند مورد آن اشارت مینماییم:فرهنگ و بطور خاص فرهنگ سازمانی اولین مانع مقاوم پیش روی این تغییر در حال وقوع است که نیاز به بازسازی یا نوسازی فرهنگی با توجه به مراحل ذوب، ثبات و انجماد در تمامی ساختار و حوزه های سازمانی است چرا که عدم توجه به این مهم به سان حرکت اتومبیلی گران قیمت و لوکس در جاده ای ناهموار است. لذا بر این باوریم که فرهنگ سازمانی یکی از اصلی ترین مقولاتی است که نیاز به مرمت و بازسازی دارد و در این گام رسالت واحدهای آموزش و روابط عمومی سازمان بسی بیش از پیش به چشم می خورد.
- قوانین و مقررات در واقع سلاح اصلی در این میدان به شمار می آید. چنانچه مستحضرید نیازهای انسان مرتباً در حال ارتقاء و رشد است و قوانین و مقررات متوالیا باید بروز گردد تا پاسخگوی این مهم باشد. قوانین فعلی بسیار نیکو و سبب فخر و مباهات بوده و لیکن شاید با وضعیت آتی هم خوانی نداشته و حال سخن از سخت افزار و نرم افزارهاست و ورژنها که مرتباً به روز شده و در تعالی سیستم ها همگام در حرکت است؛ لذا پر واضح است که مسئولین و کارشناسان می بایست قوانین و مقررات را مورد عمل جراحی قرارداده تا با سیستم مورد نظرIT هم خوانی و همراهی داشته باشد و در واقع روح سازمان را نفسی نو دمیده و آن را برای زندگی نوینی آماده سازد.
- از الزامات خدمات غیر حضوری مشتری گرایی و توجه به شاخص های مدیریت کیفیت خدمات از قبیل شفافیت، صحت، سرعت، اطلاع رسانی و انعطاف پذیری قوانین و مقررات و اعتماد متقابل است، چرا که عمده فعالیت سازمان با نگاهی راهبردی در اختیار صاحبان اصلی قرار خواهد گرفت؛ لذا نیاز است که ابزار و ادوات آن نیز آموزش و در اختیار باشد زیرا در تفکر استراتژیک و بلند مدت دیری نپاید که کلیه خدمات از تنظیم لیست پرداخت حق بیمه تا حذف دفاتر درمانی به سمت خدمات غیر حضوری سوق داده شود و البته اعتماد سازی و ارتقاء فرهنگ کار و تولید متناسب با شرایط آتی لازمه این مهم می باشد.
- حذف تفکر انحصار و ایجاد زمینه های رقابت خدماتی با تغییر رویه کارگزاری های سازمان و تجهیز و گسترش و توسعه همه جانبه با نگرش کیفی و فراگیری امر نظارت درون و برون سازمانی، خدمات کیفی تر و قابل اطمینان تری را ایجاد می نماید.
- آمادگی و آموزش هرچه بیشتر جهت تمرکز و حرکت از مدیریت عملیاتی به سوی مدیریت میانی و به همین سبب توسعه مهارت های انسانی و ادراکی و نظارت فنی. طبیعی است هر چه از واحدهای عملیاتی و صف سازمان کاسته و فضای محدودی را به خود اختصاص دهد؛ حوزه های نظارتی ( انسانی ) گسترش یافته و آموزش مدیران جهت فردای آرمانی قابل توجه و تعمق خواهد بود.
- و در نگاه آخر بروز رسانی و ارتقاء سخت افزارها متناسب با توسعه خدمات کیفی الزامی است که در صورت رشد و واگذاری بیش از پیش دفتر خدمات و یا کارگزاری ها این مهم محقق و وظیفه نظارتی کارشناسان فرابری داده ها و مسولین امور را افزون و نظارت را دو چندان می نماید.
اردشیر شیران
با عرض سلام وخسته نباشی به تمامی همکاران دلسوز وپر تلاش سازمان تامین اجتماعی ،مدیرعامل محترم و اعضای محترم هیات مدیره جدید وجناب آقای شیران که به درستی مسئله رابیان فرمودند .فلذا جا دارد مدیریت عالیه سازمان با تعامل همه جانبه با شرکت مخابرات کشور بستر وزیر ساخت ارائه خدمات الکترونیکی یا به عبارتی اینترنتی را برای احاد جامعه خصوصاً ذینفعان مهیاء نمایند .که سرعت کم در انتقال داده ها برای کاربران در سازمان وکارفرمایان وبیمه شدگان به یک معضل تبدیل شده امید است دریافت لیست اینترنتی ،موجبات صدور کارت سلامت ،انتقال مکانیزه پرونده به صورت فایل PDF ،استعلام اینترنتی مواد ۳۷ و۳۸ ق . ت. ا.ابلاغ مکانیزه ، وسامان دادن به پرداخت اینترنتی حق بیمه به مانند قبوض آب وبرق و…گردد.وبا بکار گیری ابزارهای کنترلی وچند لایه میزان خطا واشتباه به حداقل ممکن رسانده شود .انشالله آسایش شرکای تامین اجتماعی وکارکنان با سازمان کاملا مکانیزه شده مهیاء گردد.
با احترام
این خرقه ها بسیار درست است و تامین اجتماعی از اولین سازمان های دارای کامپیوتر در کشور بود لیکن گذار از مرحله سنتی این خرقه ها را نمی تابد و تا زمانی که تفکر سنتی مدیرانی که هم اکنون نیز در مدیریت جدید سازمان شاهد صعود شان هستیم واز این تفکر غافلند نمی توان آسایش که چه عرض کنم اذیت شرکای سازمان را هم نمی توان کمتر کرد ، بسیار متاسفم انتظار چه … داشتیم لیکن ….
ولی ما همچنان هستیم و می مانیم تا سقوط خودرای های موجود در سازمان را ببینیم .
به امید احتزاز همیشگی پرچم افراشته سازمان
مقاله شما زیبا می باشد هم اکنون خدمات غیر حضوری در دستور کار مدیرعامل محترم می باشد که فکر می کنم اگر سازمان در ابتدا روی سه مقوله کارکند بهتر می باشد : ۱- الکترونیکی کردن لیست حق بیمه ۲- الکترونیکی کردن پرونده های فنی ۳- صدور کارت سلامت هوشمند بیمه شدگان .