اسماعیل اسمعیلی عیان، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با سرمایه انسانی و تاثیر آنها در عملکرد کارکنان (مطالعه موردی: سازمان تامین اجتماعی در استان آذربایجانغربی)
چکیده:
یکی از مسایل اساسی و مهم که مدیران سازمانها با آن مواجه هستند جذب و نگهداشت سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و تقویت بهبود عملکرد آنها درجهت اثر بخشی ،کارایی و بهره وری بهتر از کارکنان سازمانی خود می باشند. دراین راستا تحقیقی به هدف بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی با عملکرد کارکنان سازمان تامین اجتماعی در استان آذربایجانغربی انجام گرفت دراین تحقیق از روش تحقیق همبستگی استفاده شده است . زیرا محقق به دنبال مشحض نمودن میزان رابطه بین متغیرهای سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی با عملکرد کارکنان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی بوده و جامعه آماری دربر گیرنده کلیه کارکنان بیمه ای استان است. حجم جامعه آماری این تحقیق حدود ۴۹۱ نفرمی باشد.حجم نمونه با استفاده از جدول کوکران حدود ۲۱۵ نفر برآورد شده است که این تعداد با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها دراین پژوهش از پرسشنامه های الف: پرسشنامه سرمایه اجتماعی ( استاندارد) ب: پرسشنامه انسانی ( استاندارد) ج: پرسشنامه عملکرد (محقق ساخته) استفاده شده است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روشهای آمارتوصیفی، استنباطی و رگرسیون چند متغیره ی گام به گام به عنوان روشهای اصلی درتجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss20 انجام شد.
نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها به شرح زیر است
- بین سرمایه اجتماعی با سرمایه انسانی در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- بین سرمایه ساختاری با سرمایه انسانی در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- بین سرمایه رابطه ای با سرمایه انسانی در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- بین سرمایه شناختی باسرمایه انسانی در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- بین سرمایه اجتماعی و عملکرد در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- بین سرمایه انسانی و عملکرد در سازمان تامین اجتماعی استان آذربایجانغربی از نظر کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
- نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از وجود رابطه معناداری بین فرضیات مطرح شده در سطح بسیار بالایی می باشند.
نگارش : اسماعیل اسمعیلی عیان، سازمان تامین اجتماعی، شعبه سلماس، زمستان۱۳۹۲
با تشکر از مجرى پژوهش فوق امىدوارم از نتاىج پژوهش در برنامه رىزىها و اصلاح فراىندها براى نىل به اهداف سازمان استفاده بهىنه گردد
با سلام و تشکر به دوست ارجمندم ، تحقیق جنابعالی ارزشمند می باشد ایکاش در سازمانمان به پژوهش های علمی بها داده شود .