تأمین اجتماعی الکترونیک (قسمت دوم: کارهای نکرده!)
حمید رضا اله یاری: ایستگاه تأمین اجتماعی شلوغ بود و پرتردد، دعوا بود و بگیر و ببند! از سیاسیون و مدیران گرفته تا کارکنان و ارباب رجوع ! از پزشک و قاضی و مهندس و نماینده و وکیل گرفته تا کارفرما و مستمری بگیر و کارگر ساختمانی و زن سرپرست خانوار و بیمار و بیکار! هرکس دنبال سهم خودش بود از سازمان!
یکی پست و مقام، دیگری پول و ثروت. یکی دنبال شستا بود و دیگری حق کارگر و بازنشسته. یکی دفترچه درمان می خواست و دیگری بیمه بیکاری . عده ای به دنبال تحقیق بودند و اسناد گمشده آن و اخیراً جماعت کثیری به دنبال سبد کالا!!
بودند معدود افراد و کارکنان دلسوزی که هرچه نهیب می زدند : جماعت ! بس است دعوا ! قطار آمد جا نمانید ! و هیچ کس گوشش بدهکار نبود.
و درآستانه سی و پنجمین پگاه انقلاب اسلامی مدیران سازمان از کارهای کرده اشان می گویند. دست مریزاد ! اقدامات انجام شده در حوزه تأمین اجتماعی الکترونیک هرچند کم است و دیرهنگام ولی خوب است و امیدوار کننده ! اما قواعد بازی عوض شده است. به روز ماندن و تغییر، شرط ماندگاری سازمان هاست. حال با رقیب یا بدون رقیب. انتظارات مشتریان و مخاطبین سازمان نیز همگام با رشد فن آوری تغییر نموده و فراتر رفته است. با رشد فزاینده تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، بسیاری از کنش ها و داد و ستدها از دنیای واقعی به جهان مجازی انتقال یافته است. ویژگی ” فشردگی مکان و زمان ” و ” همه جهان در یک مکان و یک مکان در همه جهان ” ، بسیاری از محدودیت های جغرافیائی و زمانی را از میان برداشته و فرصت های تازه ای را در اختیار دولت ها، سازمان ها، شرکت ها و افراد قرار داده است تا فعالیتهای خود را با شتاب بیشتر و زمان کمتر انجام دهند. مفاهیم شهروند الکترونیک ، شهر الکترونیک، دولت الکترونیک نیز ناشی از حضور پررنگ و تأثیرگذار رسانه های ارتباطی در زندگی روزمره مردم است. وقت آن رسیده مخاطبین سازمان (کارفرمایان و بیمه شدگان) با عضویت در سامانه خدمات الکترونیک تأمین اجتماعی و اخذ کد کاربری و رمز عبور و ایجاد پوشه خدمات، بسیاری از امورات بیمه ای معمول و جاری خود را بدون مراجعه به شعب و مراکز درمانی سازمان، در کوتاه ترین زمان و در فضای مجازی انجام دهند:
- مشاهده سابقه، شغل و دستمزد بیمه شده
- مشاهده شماره بیمه و شماره کارگاه
- درخواست کمک های کوتاه مدت ( غرامت دستمزد، کمک هزینه ازدواج، هزینه عینک و …)
- درخواست بیمه های اختیاری، حرف و مشاغل آزاد، گروههای خاص( قالیبافان، رانندگان و…)
- درخواست کفالت والدین، خرید خدمت سربازی و …
- درخواست بازرسی از کارگاه
- مشاهده لیست گروه های خاص بیمه ای ( قالیبافان، رانندگان، زنان خانه دار و …) و مدارک مورد نیاز و نحوه اقدام برای عقد قرارداد
- امکان مشاهده لیست پیمانکاران بدهکار برای کارفرمایان
- مشاهده نقشه شهری و محدوده تفکیک شده کلیه شعب و مراکز درمانی کشور
- دریافت فیش حق بیمه ( کارفرما و گروه های خاص بیمه ای)
- ارسال لیست اینترنتی
- اطلاع کارفرما از آخرین صورتحساب بدهی و ابلاغیه ها و اعلامیه ها
- اعتراض به بدهی
- مشاهده کارفرما از گزارش بازرسی های انجام شده
- اخذ نوبت از کمیسیون های پزشکی و امکان نوبت گیری از مراکز درمانی سازمان
- مشاوره بیمه ای
- سامانه هوشمند قوانین و مقررات تأمین اجتماعی با امکان جستجو و …
همزمان لازم است برخی از خدمات کلی و ضروری نظیر اطلاع از سوابق بیمه ای، اخذ نوبت از مراکز درمانی، درخواست بازرسی از کارگاه، اخذ شناسه پرداخت فیش حق بیمه و … از طریق محصولات و نرم افزار های موبایلی ( همتا : همراه تامین ) و سامانه های تلفنی و پیامکی به مخاطبین سازمان ارائه گردد.
دکترخانیکی از اساتید علوم ارتباطات معتقد است : اکنون نه مجال تماشاگری منفعلانه است و نه زمان محالاندیشی بیفایده. باید در میانهی میدان دگرگونیهای پرشتاب جهانی، بازیگر باشیم و برای تحقق بهتر از فاصلههای خویش با گذشته و حال بکاهیم. باید بدانیم که به دورانی گام نهادهایم که میتوان به سهولت و به سرعت توانا شد و یا به سرعت و سهولت در ورطهی ناتوانی افتاد. دوران پیش رو آکنده از فرصت و تهدید است. اگر به پارادایم جدید ارتباطی و اطلاعاتی از منظر فرصت بنگیریم، میتوانیم به کاهش فاصلهها امید بندیم؛ اما اگر آنچه در حال وقوع است، همه تهدید ببینم، باید به رشد فاصلهها تن سپاریم.
آقایان ! از قطار بعدی جا نمانید لطفاً !
حمید رضا اله یاری ( مسئول امور اداری و خدمات سازمان تأمین اجتماعی شعبه یک مشهد)
باسلام ضمن تشکر تازمانی که مشکل ساختار در تامین اجتماعی حل نشود ره به جای نخواهد رفت
با سلام ضمن تشکر از همکار عزیز جناب آقای اله یاری
در لیست کارهایی که نکرده ایم به نظر حقیر این موارد را نیز میتوان گنجاند.
۱-سامانه انجام امور به صورت دور کاری (برای همکاران)
۲-سامانه پرسش و پاسخ آنلاین بین شعبه و اداره کل و ادارات کل و ستاد با قابلیت استناد (در جهت حذف دستورات شفاهی )
۳-سامانه اتوماسون اداری سراسری (بین شعب)
۴-کارت هوشمند جایگزین دفترچه درمان (کارت سلامت سابق) با قابلیت نگهداری اسناد و سابقه پزشکی و پرونده فنی و مستمری
۵-اتصال به بانک اطلاعاتی ثبت احوال جهت استعلام حیات و ممات و هویتی
۶-اتصال به بانک اطلاعاتی شهرداری ها و ثبت اسناد جهت تشخیص مالک و هویتی املاک تجاری
۷-اتصال به بانک اطلاعاتی ثبت شرکتها و اتحادیه ها جهت شناسایی کارفرما
۸-اتصال به بانک اطلاعاتی دارایی جهت پیگیری بدهی آندسته از کارفرمایانی که حق بیمه خود را پرداخت ننموده اند (در واقع هزینه ای که پرداخت نکرده اند در دارایی به صورت درآمدها باید ثبت شود )
۹-ثبت انلاین پرداخت حق بیمه و صدور اعتبار دفترچه(مشکلی که شاید همین امروز نیز قابل حل باشد )
۱۰-ایجاد قابلیت پالایش داده های سازمان به گونه ای که استخراج اطلاعات پایه محاسبات بیمه ای (آکچواریا)با هزینه کم و سالانه میسر باشد .
۱۱-ارایه فایل حسابرسی به شعب به فورمت اکسل با قابلیت جستجو
ضمن تشکر از مطلب مفیدی که قلم زدید باید عرض کنم که راهی که فعلا سازمان در پیش گرفته است که همان توجه به حوزه فن آوری اطلاعات است بسیار کار درستی است و گامی موثر و دلم نمی خواهد همش اما و اگر و …. بیاوریم بهتر است اجازه بدهیم که این امورات انجام شود و بعدها و سر وقت به مباحث ساختار و …. برسیم زیرا الان ما در نقطه ای هستیم که اولیات ما معطل مانده است. اینجا همانجایی است که باید به پاس انجام کاری درست اشک شوق ریخت و نه گریه مصیبت!!! چون بالاخره کاری بر زمین مانده انجام شده است.