جلوس بر کرسی مدیر عاملی سازمان تامین اجتماعی
رحیمی مقدم کارشناس تامین اجتماعی در مصاحبه با دبیرخانه اولین همایش عارضه یابی و مساله یابی سازمان تامین اجتماعی گفت:
متاسفانه در چند ساله اخیر سازمان در گیر مجادله های بی امان از سوی جناح های مختلف و بی مهری و تضعیف واقع شدن ازسوی دولت، مجلس و … قرار گرفت. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که می بایست یار سازمان باشد بار هایی بر دوشش اضافه نمود که تبعات آن در تاریخ ماندگار خواهد ماند.
سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد اجتماعی و اقتصادی با نقش منحصر به فرد خود در امر بیمه های اجتماعی و در حوزه درمان، بزرگترین تولید کننده درمان و در حوزه سرمایه گذاری بزرگترین سرمایه گذار در بخش عمومی بشمار می رود. متاسفانه در چند ساله اخیر سازمان در گیر مجادله های بی امان از سوی جناح های مختلف و بی مهری و تضعیف واقع شدن ازسوی دولت، مجلس و … قرار گرفت. وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی که می بایست یار سازمان باشد بار هایی بر دوشش اضافه نمود که تبعات آن در تاریخ ماندگار خواهد ماند. تغییرات شتابزده و پی در پی اساسنامه سازمان از سال ۱۳۸۷ منجر به آسیب در ارکان تصمیم گیر و در نهایت تغییرات پیاپی مدیریتی آثار تخریبی خود را به نیروی انسانی و بدنه کارشناسی آن سرایت داد. تا جایی که اصلاحات اساسنامه و ماده مرتبطه قانون رفاه و تامین اجتماعی بعنوان ابزاری در خدمت اربابان قدرت در آمد. اعضای تصمیم گیر با کمترین و یا فاقد سابقه موثر در امر بیمه های اجتماعی و بدون ترمینولوژی واحد از فلسفه وجودی سازمان از یک سو و وجود هیات نظارتی منفعل شاکله سازمان را متزلزل نمودند. بنا به نشیب های بیش از فراز سازمان طی چندسال گذشته و روند رو به افول آن، در این برهه از زمان چشم همگان در انتظار آن است که چه کسی بر کرسی مدیر عاملی سازمان جلوس خواهد نمود؟ بی شک، مهمترین عامل حرکت در سازمانها نیروی انسانی است، برای توسعه یک سازمان هر چقدر سرمایه و تجهیزات به خدمت گرفته شود هیچ یک با نیروی کار متخصص، مدبر و اهل فن برابری نمی کند. این چنین نیرویی به ویژه در حوزه مدیریت با سلاح تفکر و تعقل قادر به تعامل در هر کارزاری می باشد. بازیافت مجدد سازمان تامین اجتماعی و ایفای نقش های کارکردی مطلوب آن طلب می نماید که فرد یا افرادی بر مسند ارکان عالی سازمان بنشینند که:
- از”مقبولیت و مشروعیت حرفه ای” برخوردار باشند و این مهم درگرو داشتن بصیرت و بینش سازمانی و وقوف به ادبیات بیمه ای و تامین اجتماعی و توجه به فرهنگ اصیل سازمان و خرده فرهنگ هایی-نه چندان مناسب – که بنا به شرایط پیشگفت بصورت بطئی در این چندساله اخیر نهادینه گردیده و تغییر آن نیاز به تلاشی سنجیده و هدفمند دارد.
- عزمی راسخ در “احیاء اساسنامه” سازمان بعنوان اساسی ترین گام و سرآغازی مهم برای برداشتن سایر گام ها داشته باشد.
- “باز آرائی و چالاک نمودن ساختار سازمان” متناسب با شرایط و نیاز روز با تاکید بر انسجام بخشی حوزه های بیمه، درمان و سرمایه گذاری در قالب پیکره ای واحد بعنوان ابزار و اهرم حرکت مدیریت در جهت نیل به اهداف سازمانی
- “اتخاذ استراتژی مناسب مدیریت منابع انسانی” با توجه به روند ورودی و خروجی نیرو، ترکیب وکیفیت نیروی انسانی، سایر شاخص ها در راستای شایسته گزینی و توانمندسازی نیروی کار بمنظور ارائه خدمت مطلوب به مخاطبین (که همانا صاحبان و ذینفعان اصلی سازمان می باشند) و نگهداشت ایشان تا مرحله بازنشستگی بارعایت عدالت و حفظ شان وکرامت انسانی و رضایتمندی نیروهای مزبور با “بهره گیری از ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در آئین نامه استخدامی مصوب ۱۳۸۶” و تدوین ضوابط و مقررات اجرایی که تاکنون تدوین و اجرایی نگردیده و رفع موانع موجود بر سر راه توسعه سرمایه انسانی سازمان
- “توانمند در دیپلماسی با شرکای اجتماعی، وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی، دولت، مجلس، قوه قضائیه، رسانه ها “بنا به ضعف نظری بیرونی نسبت به جایگاه سازمان و کارکرد و ساختار سازمانی از طریق تصویرسازی مناسب و واقع بینانه از سازمان و هویت بخشی به ارزش های سازمان، جلب عنایت به اصول کلیدی و بنیادی سازمان (سه جانبه گرایی ، عدم دید حمایتی و …)؛ زدودن سایه سنگین سیاست از سازمان، جلوگیری از قوانین بازدارنده، دستیابی به مفاهیم مشترک و ایجاد این باور که سازمان موتور محرکه توسعه است و نه ضد توسعه، ضمن تقویت و بازتعریف نوین حوزه فرهنگی و روابط عمومی و فعال شدن حوزه حقوقی و پارلمانی سازمان در دفاع و صیانت ازسازمان که می توانند در به ثمر رساندن موارد مزبور نقش مهمی را ایفا نمایند.
- قائل به “شیشه ای نمودن سازمان” از طریق شفاف سازی امور و باز مهندسی نوین در پالایش و رصد سازمانی در کلیه بخش ها بیمه ای، درمان ؛ سرمایه گذاری و… باشد.
- “آگاه و بیدار به منتقد درون “در جهت به حداقل رساندن منتقد بیرون با “گشایش عرصه های عمل بر روی نخبگان و پتانسیل های موجود” و تغییر نقش ایشان از تماشاچی به بازیگران و شکوفا نمودن اندیشه های سازنده در عمل و نیز”برپایی کانونهای ارزیابی و توسعه مدیریت ” با بهره گیری از توانایی، دانش و تجربیات مدیران و صاحبنظران بازنشسته وموفق درادوار گذشته و دوری گزینی از سعی و خطا در اجرای برنامه ها و استمرار برنامه های موفق بدور از هرگونه سیاست زدگی وتعصب و همچنین “احیا موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی “با ساختاری نوین جهت بسط اندیشه ها و نظریه های تامین اجتماعی، کاربردی نمودن آنها، مساله یابی و حل مساله درحوزه رفاه و تامین اجتماعی.
- “نهادینه کردن فرهنگ تامین اجتماعی و آینده نگری “در آن بعنوان ضرورتی اجتماعی در ایران امروز از طریق جلب همکاری و مشارکت با حوزه های آموزش و پرورش ( لحاظ آن در کتب درسی در سطح ابتدایی و متوسطه) و، فرهنگ و آموزش عالی (بعنوان رشته تخصصی ویا گرایشی از رشته های مدیریت اجتماعی، اقتصاد و حقوق در سطح آموزش عالی جهت تربیت نیروی تخصصی تامین اجتماعی) و وزارت ارشاد و صدا و سیما (بعنوان دغدغه اجتماعی افراد جامعه در قالب فیلم های مستند ،کتب و…).
- انسجام بخشی به حوزه اکچوئری در تعامل با حوزه آمار و اتخاذ تصمیم در خصوص برنامه تربیت اکچوئر.
- توجه به شاخص های مهم و اثرگذار در بخش بیمه از جمله پشتیبانی، پاسخگویی و دیگر شاخصها در این بخش.
- توجه به کار آمد کردن اداره مراکز درمانی، و نیز نسبت ها و شاخص های اثرگذار در حوزه درمان مستقیم و غیرمستقیم، ایجاد واحدها و…با توجه به صرفه وصلاح سازمانی .
- توجه به شاخص های اقتصادی و اهرمها و نسبت های مالی موثر در سرمایه گذاری ضمن تقویت نظارت بر این بخش از سوی ستاد و تلاش در بهبود شاخص های بخش مزبوردر راستای افزایش سهم این بخش در درآمد سازمان .
امید است مدیر عامل محترم آتی فردی مجرب و با سابقه و دارای دانش مرتبط با حوزه تامین اجتماعی باشد که با تدبیر و خرد و درک عمیق از مسائل پیش رو در جهت حفظ و تعالی این سازمان گامی سترگ برداشته بطوریکه به هنگام بلندشدن از کرسی آن خنده و رضایت حداکثر صاحبان این صندوق بین النسلی و اخم حداقلی را در پیش رو داشته باشد.
ضمن تائید کلیه موارد فوق که نشان از شناخت کامل نگارنده از محیط و دامنه سازمان دارد پیشنهاد میشود در بخش باز سازی منابع انسانی ,از افراد مطلع وتوانمندی که به اجبار و باتوجه به شرایط سازمان در سنوات اخیرباز نشسته و یا باز نشسته پیش از موعد گردیده اند مجددا برای مقاطعی متناسب با نیاز به بازسازی منابع انسانی و نیز باز یابی اطلاعات سازمان دعوت بکار شوند.
باسلام واحترام
مطالب بسیار خوب سرکار خانم رحیمی مقدم در خصوص کسی که شایستگی جلوس بر کرسی مدیریت سازمان را دارد، خواندنی است. بطوریکه هم قابل توجه کارکنان سازمان و هم قابل توجه تصمیم گیرندگان در رابطه باانتصاب مدیرعامل واعضای هیات مدیره و سایر مدیران است.اینجانب به توانمندی و کاردانی سر کار خانم مقدم از نزدیک آشناهستم و میدانم از شایستگی ایشان در پیشبرد امور سازمان نه تنها خوب استفاده نشده بلکه از یک سو باانتصاب افراد غیر موجه در مسئولیتهای بالاتر و از سوی دیگر با تعیین محل خدمتش در واحد غیر مرتبط و عدم استفاده از دانش و توانمندیش موجبات نارضایتی و فرصت سوزی از ایشان و سایر کارشناسان مشابه را فراهم کرده است و در اثر آن بهره وری در بخشی از امور سازمان پایین امده است. بنابراین مقاله مزبورعلاوه بر توجه دادن به تصمیم گیرندگان درخصوص انتصاب مدیران واجد شرایط این واقعیت را یاداوری مینماید که خانم رحیمی از کارشناسان توانمند و اگاه از مسایل سازمان است. متاسفانه سازمان در عدم استفاده مطلوب از کارشناسان با کفایت و کاردان به خطا رفته و حقوق آنان را نادیده گرفته است.امبداست با تغییر مدیریت و در جهت ساماندهی امور سازمان از ایشان و سایر کارشناسان مشابه وی در خور شایستگی های آنها بطور مطلوب استفاده گردد.
با سلام و عرض ادب خدمت دوستان و تشکر از جناب آقای عونی، پیشکسوت فرهیخته که نام و یاد خدمات ارزشمندش در هیات مدیره سازمان همیشه پا بر جاست. حکایت سرکار خانم رحیمی مقدم حکایت سرنوشت مدیران و کارشناسان صدیق و زحمتکش و مجرب و دلسوز سازمان است که در ۸ سال گذشته و به خصوص از زمان مدیر عاملی ***** به ناحق چوب سیاست های غلط شاه سلطان حسینی *** را خوردند و به گوشه ای تبعید شدند و دم بر نیاوردند و چه ظلمها که به این مدیران و متخصصان توانمند و مظلوم نشد و چه بلاها که به سر آنان نیاوردند و کسانی از همین دوستان سابق که بر اریکه قدرت سوار بودند و تا رده های معاونت مدیر عامل سازمان هم با زرنگی رسیده بودند و می توانستند برای آن مظلومان کاری کنند خود را به خواب خرگوشی زدند و دم را غنیمت شمردند و جالب انجاست که با تغییر دولت و وزیدن نسیم اعتدال همان دوستان نارفیق دیروز و فرصت طلبان امروز از همه اصلاح طلب تر شده اند !!!!!!!!! و اینجاست که باید گفت و مکرو و مکر الله ولله خیر الماکرین
در کتاب شریف غررالحکم و دررالکلم روایت زیبایی از امام علی (ع) در بارهی عوامل فروپاشی جامعه وجود دارد
«یستدل على إدبار الدول بأربع: تضییع الأصول و التمسک بالفروع و تقدیم الأراذل و تأخیر الأفاضل»
چهار عامل فروپاشی دولتها عبارتند از:
۱٫ رها کردن اصول
۲٫ تمسک به فروع
۳٫ فرومایگان را برتری دادن
۴٫ منزوی نمودن افراد بافضیلت و ارزشمند
متاسفانه در سنوات اخیر روندی مشکوک و نامیمون در سازمان تامین اجتماعی شکل گرفت که سرمایه های انسانی به ویژه افراد مجرب و موفق را به انزوا سوق داد. بنده عقیده ندارم که عملکرد آنان که مشمول این توطئه عامدانه گشتند کاملا بی نقص بوده است و با نهایت ارادت به یکایک آن عزیزان، بعضاانتقاداتی را به نوع نگرش یا عملکرد آنان وارد می دانم، لیکن در مجموع تغییرات چند سال گذشته در بسیاری از عزل و نصب ها را، اقدامی برای حذف خردورزی و تعهد می پندارم و این نکته ای است که مدیریت آتی سازمان باید به آن بپردازد و راهکاری برای ترمیم زخم هایی که این هجوم به پیکره انسانی سازمان وارد آورده بیاندیشد.
اى مالک!بدان من تو را بسوى کشورى فرستادم که پیش از تو دولتهاىعادل و ستمگرى بر آن حکومت داشتند.مردم بکارهاى تو همانگونه نظرمىکنند که تو در امور زمامداران پیش از خود،و همان را درباره تو خواهند گفت که تو درباره آنها مىگفتى. بدان!افراد شایسته را با آنچه خداوند برزبان بندگانش جارى مىسازد مىتوان شناخت،بنا براین باید محبوبترینذخیره در پیش تو عمل صالح باشد،زمام هوا و هوس را در دست گیر و آنچه برایت حلال نیست نسبت بخود بخل روا دار،زیرا بخل نسبت بخویشتن این استکه راه انصاف را در آنچه محبوب و مکروه تو است پیشگیرى. هرگز نباید افراد نیکوکار و بدکار در نظرت مساوى باشند زیرا اینکار سبب مىشود که افراد نیکوکار در نیکیهایشان بى رغبتشوند،و بدکاران در عملبدشان تشویق گردند،هر کدام از اینها را مطابق کارش پاداش ده!
قلب خویش را نسبت به ملتخود مملو از رحمت و محبت و لطف کن و همچون حیوان درندهاى نسبت به آنان مباش که خوردن آنان را غنیمتشمارى!زیرا آنها دوگروه بیش نیستند:یا برادران دینى تواند،و یا انسانهائى همچون توکه گاه از آنها لغزش و خطا سر مىزند.وناراحتیهایی به آنان عارض گشته وبدست آنان بطور اشتباه کارهائى انجام گردیده (در این موارد)از عفوو گذشتخود آن مقدار به آنها عطا کن، که دوست دارى خداوند از عفوش بتوعنایت کند.زیرا تو مافوق آنها،و پیشوایت ما فوق تو و خداوند مافوق کسى استکه تورا زمامدار قرارداده است!امور آنان را بتو واگذار کرده،و بوسیلهآنها تو را آزمایش نموده است.هرگز خود را در مقام نبرد با خدا قرار مده!
قسمتی از نامه ۵۳
سلام و عرض ادب
شهامت شما باید الگوی خیلی ها باشد. مصاحبه شما در: (اولین همایش عارضه یابی و مساله یابی سازمان تامین اجتماعی) تحسین بسیاری را بر انگیخت و موجب خشنودی ما شد.
ضمن اظهار خشنودی از آنچه که بیان داشته اید از شما آموختم؛ دقت و تمرکز بسیار مطلوب بر روی واژه ها، بیان صریح و مناسب مسائل و مشکلات سازمان که بنظرم حاصل تلاش و ممارست مستمر شما در حوزه تامین اجتماعی می باشد و در واقع حرف دل من بوده اما نمیتوانستم آنرا بیان نمایم. از اینروی سعی خواهم کرد که از این الگوی شایسته در کار و زندگی حرفه ای خود نیز استفاده مطلوب و کامل نمایم.
در پایان بار دیگر از زحمات شما عزیزان به جهت فراهم نمودن این بستر نهایت سپاسگزاری و امتنان را اعلام می نمایم.
با تقدیم احترام
ضمن تشکر وهمدردی با سرکار خانم مقدم مطلبی به نظر می رسد که ناگفته مانده “متاسفانه باید گفت که بعد از برکناری و بازنشستگی آقایان ملکوند – عونی که نقش بسیاری در هدایت مدیریت ارشد سازمان داشتند امور عالی سازمان به دست کارشناسان شعبه ای که فقط کارشناس بودند و نگاههای عمیق به برنامه های سازمان نداشتند عامل بسیار مهمی بر تغییر سازمان مقتدر به سازمانی پرچم شکل که جهت باد را ترسیم میکند گشت” و نیروهای متخصص خود را محکوم به بازنشستگی پیش از موعد و یا کناره گیری از اثر بخشی سازمانی را اهداف خود نمودند.
سازمانی که برای دانایی افراد سرمایه گذاری می کند ، میوه کار آیی را می چیند ، وسازمانی که برای دانایی افراد سرمایه گذاری نکند چندین برابر بیشتر ، هزینه خطا و اشتباه افراد خودرا پرداخت خواهد کرد.
با تشکر از همه همکاران دلسوز و عاشق سازمان
با سلام
از سرکار خانم رحیمی مقدم جز این انتظار نمی رفت.
امیدوارم یک بار دیگر عطر خوش بوی عقلانیت و تدبیر بر گستره سازمان استشمام شود.
با تشکر از دلسوزان کروه تامین پرس
ارادتمند اورنگ
تشکر برای نگارش این مطلب ارزشمند و درود و سپاس خدمت همکاران دلسوز و عاشق سازمان