جوسازی جدید وزارت بهداشت
دکتر ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار سینا به بهانه تأخیر در پرداخت بدهی بیمهها به مراکز درمانی و داروخانهها گفت: ۱۱ هزار میلیارد ریال از منابع درمانی تأمین اجتماعی در جای دیگر هزینه شده است. حریرچی ادعا کرده است: منابعی هست که باید در درمان صرف شود مثل “نه بیست و هفتم” حق بیمه سازمان تامین اجتماعی و سود آن که باید پرداخت شود؛ طبق محاسبات وزارت بهداشت در ۴ سال اخیر به هر دلیل بیش از ۱۱ هزار میلیارد ریال از منابع نه بیست و هفتم در جای دیگر هزینه شده است که ما در این خصوص مدارک لازم را نیز جمعآوری کرده و در اختیار داریم.
دکتر علی حیدری نائب رئیس هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی در پی ادعای مزبور در خصوص نحوه هزینه کرد سهم درمان بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی، در یادداشتی به برخی شبهاتی که از سوی وزارت بهداشت و طرفداران ادغام درمان سازمان تأمین اجتماعی دامن زده می شود پاسخ گفت:
وی ابتدا با توجه به اینکه بیشترین جوسازی و هجمه در این زمینه از سوی آقای دکتر حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت صورت گرفته و می گیرد، به طرح چند اشکال آئین نامه ای پرداخت.
بهر تقدیر حسب تصمیم وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی جناب آقای دکتر ربیعی در دولت جدید و در سال ۱۳۹۳ آقای دکتر حریرچی بعنوان رئیس هیأت نظارت سازمان تأمین اجتماعی انتخاب شدند. بموجب اساسنامه هیأت نظارت اگر هیأت نظارت با بروز تخلف یا اشکال یا ایرادی در صورتهای مالی سازمان تأمین اجتماعی مواجه شود صرفاً بایستی آنرا به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس هیأت امناء سازمان تأمین اجتماعی و هیأت امناء گزارش نماید. ولیکن متأسفانه آقای دکتر حریرچی برخلاف اصل امانت داری و سایر موازین حرفه ای از حدود چند ماه پیش سؤالات و ابهامات خود را در رسانه ها و سایت ها و … فریاد می زنند که این برخلاف اساسنامه و قوانین و مقررات می باشد.
و ضمن آنکه هیات نظارت طبق قانون یک کلیت واحد است و یکی از اعضاء یا رئیس آن نمی تواند بر اساس برداشت و سلیقه خود و یا با توجه به عدم آشنایی و عدم اشرافی که نسبت به مسائل مالی دارد و با زیر پا گذاشتن اصول حرفه ای و بدون رعایت امانت داری در سطح جامعه به تشویش اذهان عمومی بپردازد بویژه آنکه از مجموعه دولت باشد.
نکته دوم اینکه سازمان تأمین اجتماعی زیر نظر هیات امنایی است که ۶ نفر از ۹ نفر اعضا آنها را دولتی ها تشکیل می دهند و این هیات امناء توسط شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی به ریاست رئیس جمهور و عضویت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انتخاب شده اند؛ فلذا طرح اینگونه شبهات از سوی یک عضو دولتی دیگر در رسانه ها و رادیو و تلویزیون برخلاف اصول اداری دولتی می باشد و علی القاعده این سؤالات و شبهات بایستی در مکانیسم ها و سازوکارهای اداری و نظارتی زیرمجموعه دولت صورت پذیرد و اگر واقعاً ایشان در نیت خود صادق هستند روش ها و ابزارهای موثر دیگری در قانون تعریف شده است که حسابرسی یکی از آنها می باشد و بر اساس آن می توان بدون جوسازی، شانتاژ و تشویش اذهان عمومی و بر اساس اصول حرفه ای حسابرسی و نظارتی در خصوص میزان سهم درمان و بر اساس قانون و نحوه هزینه کرد آن به اطمینان لازم دست یافت و اصلاً نیازی به کشیدن این مباحث به کف خیابان نیست. مضافاً به اینکه ساختار اداره و ارکان عالی سازمان تأمین اجتماعی سه جانبه بوده و نمایندگان کارگران و کارفرمایان نیز در آن حضور دارند و دایه مهربانتر از مادر شدن آقای حریرچی در رسانه ها حاکی از نیات و مقاصد دیگری است.
نکته سوم اینکه طی ماه های اخیر وزارت بهداشت و بویژه آقای دکتر حریرچی کراراً اعلام کرده اند که در فرآیند برنامه ششم بدنبال درمان تأمین اجتماعی و ادغام درمان کارگران نیستند ولیکن مشخص نیست چرا در تمامی مصاحبه ها و سخنرانی ها و … خود فقط و فقط به مسائل مربوط به سازمان تأمین اجتماعی اشاره می کنند و به
شبهه افکنی می پردازند و در سخنان خود اصلاً اشاره ای به سایر بیمه گران درمان در دولت و بخش عمومی و بویژه بیمه گران مکمل ندارند. این در حالی است که در کشور ۲۲ سازمان و صندوق بیمه گر اجتماعی وجود دارد که روشها و منابع مختلفی را برای حوزه بیمه درمان اختصاص داده و می دهند و مشخص نیست چرا آقای
دکتر حریرچی و طرفداران ادغام بیمه های درمان، فقط و فقط به درمان تأمین اجتماعی میپردازند.
همانطور که در طی این سه سال و نیم مقامات وزارت بهداشت نیز با مصادره به مطلوب از احکام بخش سلامت و بیمه سلامت قانون برنامه پنجم توسعه فقط آن بخشی را که مورد رضایت خودشان بود را مطرح می کنند و غالباً مواردی است که به سمت عرضه خدمات درمانی یعنی پزشکان معطوف است و در این بخش نیز مواردی را که منجر به کاهش یا پرداخت عادلانه می شود را مطرح نمی کنند. مثلاً مواردی که به تک شغله شدن پزشکان و عدم فعالیت همزمان در بخش دولتی و خصوصی و هم فعالیت در بخش خصوصی و برای ستاد وزارتخانه است را اساساً نادیده می گیرند. در حوزه بیمه ها نیز اساساً به بیمه های مکمل و سایر ارائه دهندگان خدمات بیمه ای بویژه در بخش های دولتی و حاکمیتی و عمومی (سایر قوا و شهرداریها و کمیته امداد و …)
نمی پردازند و فقط در مورد تأمین اجتماعی سخن می گویند.
و اما در خصوص سهم درمان، آقای دکتر حریرچی یا اطلاع ندارند و از اشراف کافی برخوردار نیستند یا اینکه خود را به تجاهل می زنند؛ چراکه بودجه و صورتهای مالی سازمان طی چند دهه اخیر به تائید سازمان حسابرسی رسیده و سپس در هیأت نظارت مطرح و تائید و حتی در ستاد نظارت بر امر درمان نیز مطرح می شده و تائید میگردیده و سپس در هیأت امناء سازمان تأمین اجتماعی مطرح و به تصویب می رسد. ارکان موصوف غالباً با حضور نمایندگان دولت و بویژه وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه بوده و جالبتر آنکه تا سال ۱۳۸۳ ریاست شورایعالی بر عهده وزیر بهداشت بوده است؛ فلذا یک چنین انحراف بزرگ موردادعای ایشان نمی توانسته است طی این همه سال اتفاق بیافتد و هیچکس متوجه نشود.
و چه بسا بر اساس تحلیلی که در ادامه خواهد آمد سهم درمان سازمان تأمین اجتماعی اضافه تر محاسبه شده و در حوزه درمان هزینه شده و یا اینکه به ذخیره گرفته شده است تا در آینده برای پرداخت حق بیمه و هزینه های درمان مستمری بگیران و مقرری بگیران بیمه بیکاری سازمان تأمین اجتماعی هزینه شود. طی دو سه سال اخیر به خاطر افزایش هزینه های ناشی از طرح تحول بویژه در بخش پرداختی به پزشکان سازمان؛ هزینه های مازاد بر ۲۷/۹ این سنوات از محل ذخیره سهم درمان که متعلق به نسل فعلی و آتی مستمری بگیران است؛ تأمین شده است.
و اما نحوه محاسبه و مستندات قانونی سهم درمان سازمان تأمین اجتماعی به شرح زیر است.
مواد قانونی مرتبط:
اول – ماده ۳ قانون تأمین اجتماعی:
موضوع این قانون شامل موارد ذیل می باشد:
الف- حوادث و بیماری ها
ب- بارداری
ج- غرامت دستمزد
د- ازکارافتادگی
ﻫ- بازنشستگی
و – مرگ
دوم – ماده ۷ قانون تأمین اجتماعی:
افراد شاغل در فعالیت هایی که تا تاریخ تصویب این قانون مشمول بیمه های اجتماعی نشده اند به ترتیب زیر به پیشنهاد هیئت مدیره و تصویب وزیر رفاه اجتماعی مشمول مقررات این قانون قرار خواهند گرفت. (به موجب قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۸۳/۰۲/۲۱ وزیر رفاه و تأمین اجتماعی جایگزین وزیر رفاه اجتماعی شده و به موجب قانون تشکیل وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی مصوب ۱۳۹۰/۰۴/۰۸ هم اکنون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جایگزین وزارت رفاه و تأمین اجتماعی شده است).
الف – موارد مذکور در بندهای (ج، د، ﻫ، و) ماده ۳ این قانون به تدریج و با توجه به امکانات سازمان اجرا خواهد شد و در این صورت میزان حق بیمه با توجه به ماده ۲۸ این قانون تا خاتمه سال ۱۳۵۴ ، ۱۹% حقوق یا مزد و از اول سال ۱۳۵۵ معادل ۲۱% حقوق و یا مزد خواهد بود که در سال ۱۳۵۴ کارفرما ۱۳% و بیمه شده ۴% و دولت ۲% و از سال ۱۳۵۵ کارفرما ۱۴% و بیمه شده ۵% و دولت ۲% می پردازند.
ب – موارد مذکور در بندهای الف و ب ماده ۳ این قانون به تدریج و در صورتی اجرا خواهد شد که سازمان وسایل و امکانات درمانی لازم را برای بیمه شدگان فراهم نموده باشد. الزام کارفرمایان یا افرادی که بموجب این ماده مشمول مقررات این قانون می شوند به تأدیه حق بیمه از تاریخی است که بیمه آنها از طریق انتشار آگهی در روزنامه و یا کتباً اعلام می شود.
سوم: ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی:
منابع درآمد سازمان به شرح زیر می باشد:
۱- حق بیمه از اول مهرماه تا پایان سال ۱۳۵۴ به میزان بیست و هشت درصد مزد یا حقوق است که هفت درصد آن به عهده بیمه شده و هجده درصد به عهده کارفرما و سه درصد بوسیله دولت تأمین خواهد شد.
۲- درآمد حاصل از وجوه و ذخایر و اموال سازمان.
۳- وجوه حاصل از خسارات و جریمه های نقدی مقرر در این قانون.
۴- کمک و هدایا.
تبصره ۱- از اول سال ۱۳۵۵ حق بیمه سهم کارفرما بیست درصد مزد یا حقوق بیمه شده خواهد بود و با احتساب سهم بیمه شده و کمک دولت حق بیمه به سی درصد مزد حقوق افزایش می یابد.
به موجب ماده ۵ قانون بیمه بیکاری مصوب ۱۳۶۹/۶/۲۶ در مورد بیمه شدگان مشمول قانون کار سه درصد به سهم کارفرما افزوده شده است.
چهارم – ماده ۲۹ قانون تأمین اجتماعی:
نه درصد از مأخذ محاسبه حق بیمه مذکور در ماده ۲۸ این قانون حسب مورد برای تأمین هزینه های ناشی از موارد مذکور در بندهای الف و ب ماده ۳ این قانون تخصیص می یابد و بقیه به سایر تعهدات اختصاص خواهد یافت.
تبصره- غرامت دستمزد ایام بیماری بیمه شدگان که از طرف کارفرما پرداخت نمی شود به عهده سازمان می باشد.
مواد مقرراتی مرتبط:
اول- ماده ۲ آیین نامه اجرایی قانون الزام سازمان تأمین اجتماعی به اجرای بندهای الف و ب ماده ۳ قانون
تأمین اجتماعی:
تعهدات قانونی طبق قانون تأمین اجتماعی و قانون الزام عبارتند از:
الف) انجام کلیه خدمات کلینیکی، پاراکلینیکی، بیمارستانی اعم از پزشکی و دندانپزشکی برای بیماران مشمول قانون تأمین اجتماعی.
ب) انجام کمک ها و معاینات طبی و معاملات قبل، حین و بعد از زایمان با پرداخت وجه نقد به جای کمک های مذکور بنا به درخواست بیمه شده طبق ضوابط مقرر.
ج) توانبخشی و تجدید فعالیت بیمه شدگان آسیب دیده که قدرت کار خود را از دست داده اند و اقدام بر اشتغال به کارهای مناسب آنان.
د) تحویل وسایل کمک پزشکی (پروتز و اروتز) که به منظور اعاده سلامت یا برای جبران نقص جسمانی و یا تقویت یکی از حواس به کار می روند.
و) سایر تعهدات مندرج در قانون تأمین اجتماعی با تغییرات و اصلاحات بعدی آن و مصوبات شورای عالی تأمین اجتماعی در رابطه با درمان.
دوم- ماده ۹ آیین نامه اجرایی قانون الزام سازمان تأمین اجتماعی به اجرای بندهای الف و ب ماده ۳ قانون
تأمین اجتماعی:
منابع مالی برای انجام تعهدات مقرر در ماده ۲ این آیین نامه عبارتند از:
الف) ۹% از مأخذ محاسبه حق بیمه مذکور در ماده ۲۹ قانون تأمین اجتماعی.
ب) درآمدهای ناشی از ارائه خدمات به غیر بیمه شدگان.
ج) ذخیره درمان.
د) کمک و هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی برای امور درمان.
سوم- ماده ۲۶ آیین نامه اجرایی قانون الزام سازمان تأمین اجتماعی به اجرای بندهای الف و ب ماده ۳ قانون تأمین اجتماعی:
مانده حساب درآمد حاصله از درمان بیمه شدگان و همچنین مانده حساب سهم درمان مصوب و مابه التفاوت سهم درمان مصوب و سهم درمان به میزان وصولی در پایان هر سال مالی در ترازنامه سازمان در حسابی تحت عنوان حساب ذخیره درمان منظور و در سال مالی بعد و یا سالهای آتی به تشخیص سازمان در رابطه به مفاد ماده ۲ این آیین نامه و ساخت و تجهیز و توسعه بیمارستانها و درمانگاه ها و خرید زمین موردنیاز ساخت بیمارستان ها و درمانگاه ها مصرف خواهد شد، اتخاذ هرگونه تصمیم دیگر در این حساب با شورای عالی تأمین اجتماعی است.
طبق ماده ۲۶ آئین نامه اجرای قانون الزام سازمان تأمین اجتماعی به اجرای بندهای الف و ب ماده ۳ قانون تأمین اجتماعی، از درآمد حق بیمه، سهم وصولی ها تعیین و حسب نرخ موضوع ماده ۲۹ قانون تأمین اجتماعی محاسبه لازم معمول و در حساب ذخیره درمان لحاظ می گردد.
لزوم تفسیر دقیق قوانین و مقررات و بازنگری و تدقیق محاسبات:
۱- با توجه به مواد قانونی مذکور می توان به شرح جدول زیر تفکیک سهم حق بیمه را استخراج نمود.
شرح | بندهای ج، د، ﻫ، و ماده ۳ | بندهای الف و ب ماده ۳ |
ماده ۵ قانون بیمه بیکاری |
جمع |
کارفرما | ۱۴ | ۶ | ۳ | ۲۳ |
بیمه شده | ۵ | ۲ | . | ۷ |
دولت | ۲ | ۱ | . | ۳ |
جمع | ۲۱ | ۹ | ۳ | ۳۳ |
درنتیجه برای محاسبه سهم درمان می بایست به شرح ذیل عمل می گردید:
- ۸/۲۷ از وصولی از کارفرما و بیمه شده
- ۱/۳ از وصولی و سهم دولت
علیهذا بنظر می رسد در حال و نیز در گذشته محاسبه سهم درمان مطابق با قانون و مقررات صورت نپذیرفته و این سهم بیشتر محاسبه شده و هم از محل منابعی محاسبه شده که هنوز وصول نگردیده است؛ به عبارت دیگر محاسبه ۹/۲۷ به این معناست که معادلی از محل سهم حق بیمه وصول نشده دولت، منابعی نقدی به بخش درمان اختصاص یافته است که به همین دلیل بایستی مجدداً قوانین و مقررات موضوعه مورد تفسیر دقیق مرجع مستقل و مطلع حقوقی قرار گرفته و همچنین از سوی یک مرجع مستقل، متبحر و حرفه ای مالی (حسابداری و حسابرسی) محاسبات مربوط به سهم درمان بازبینی و اصلاح حساب صورت پذیرد.
مضافاً به اینکه در طی ادوار گذشته بسیاری از هزینه های متحمله سازمان که بایستی حصه مربوط به درمان آن احصاء و در حساب ذخیره درمان لحاظ و تعدیل می گردید، در حسابهای درمان منظور و اعمال نشده است ازجمله:
۱- هزینه های سرمایه ای در محاسبه ذخیره درمان لحاظ نمی گردد.
۲- هزینه های استهلاک اموال غیر منقول در ذخیره درمان لحاظ نمی گردد.
۳- سهم درمان از هزینه مالی تسهیلات اخذ شده در ذخیره درمان لحاظ نمی گردد.
۴- سهم درمان از هزینه های سربار بخش بیمه ای، در ذخیره درمان لحاظ نمی گردد.
۵- مصارف سرمایه گذاری در مؤسسات درمانی، در ذخیره درمان لحاظ نمی گردد.
با توجه به مراتب فوق پیشنهاد می گردد یک مرجع مستقل حرفه ای فارغ از تعلقات صنفی و شخصی پزشکی، متولی امر بازبینی و تدقیق سهم درمان در سازمان تأمین اجتماعی از ابتدا تا کنون شده و این امر از طریق کار سپاری مستقیم توسط هیات مدیره به یک شخص حقیقی یا حقوقی واجد شرایط صورت پذیرد. بویژه انکه قبلاً در این خصوص دستوراتی از سوی رئیس جمهور محترم و مقام عالی وزارت نیز صادر شده است.
همانطور که مشاهده می شود اولاً بر اساس مستندات قانونی و اصول حرفه ای حسابداری طی سالهای گذشته و هم اکنون سهم درمان سازمان بیشتر از میزان حق بیمه محقق شده محاسبه و صرف درمان بیمه شدگان و مستمری بگیران و یا ساخت و تجهیز مراکز درمانی شده و یا به حساب ذخیره درمان گرفته شده است.
ثانیاً بخش زیادی از هزینه های مربوط به بخش درمان از محل سهم درمان انجام نشده است و بایستی اصلاح حساب صورت گیرد.
ثالثاً از محل حق بیمه سهم دولت (۳%) و حق بیمه های متقبله دولت (تعهدات دولت بجای کارگر و کارفرما) منابعی محاسبه و بحساب سهم درمان منظور شده است. در حالی که دولت آن حق بیمه ها را نپرداخته است یعنی سازمان پولی را که نگرفته ۹/۲۷ آن را به بخش درمان اختصاص می داده است و اگر در آینده پولی بابت بدهی دولت گرفته شود فاقد سهم درمان است.
رابعاً کل بودجه سازمان یا کل وصولی سازمان مشمول سهم درمان نیست چرا که برخی از اقشار اصلاً پوشش درمان ندارند و حق بیمه اش را نمی پردازند و در خصوص بخشی از اقشار اصلاً واگذاری امر درمان صورت گرفته و آنها حق بیمه را بدون سهم درمان می پردازند.
و خامساً کل بودجه سازمان در حال حاضر تعهدی-نقدی است یعنی ۲۳ هزار میلیارد تومان آن را قرار است دولت بابت بدهی های خود بدهد که تا الآن نداده ولی آقای دکتر حریرچی علیرغم اطلاع از این موضوع در رسانه ها اعلام می کنند که بایستی ۱/۳ این رقم برای درمان اختصاص یابد.
نتیجه آنکه اگر واقعاً دکتر آقای دکتر حریرچی به دنبال شفاف سازی سهم درمان بودند راه های قانونی و اداری آسانی وجود داشت و دارد که بتوانند به این نتیجه برسند ولی توسل به شانتاژ، شبهه افکنی رسانه ای و تشویش اذهان عمومی نشان دهنده مقاصد و نیات دیگری است.
بعنوان یک مثال بارز همانطور که میدانید کل وزرا طبق قانون اساسی در قبال تصمیمات هیات وزیران مسئولیت تضامنی دارند و سازمان تأمین اجتماعی از کل دولت ۱۲۰/۰۰۰ میلیارد تومان طلبکار است و یکی از اجزای آن یعنی وزارت بهداشت از سازمان تأمین اجتماعی یکصدم این مبلغ را طلبکار است؛ بنابراین خیلی ساده است که بر همین اساس دولت بایستی این هزار میلیارد تومان را با طلب سازمان تهاتر کند و در واقع سازمان از کلیت دولت و ازجمله وزارت بهداشت طلبکار است ولیکن وزارت بهداشت و دکتر حریرچی صبح و شب بر طبل بدهیهای بیمه ها می کوبند و قس علیهذا.
بهر تقدیر به نظر می رسد همانطور که در لایحه دولت بخش ادغام بیمه ها مسکوت مانده است و همانطور که وزارت بهداشت و دکتر حریرچی ادعا می کنند که در موضوع تجمیع بیمه ها منابع بیمه ها به سازمان تأمین اجتماعی و کارگران کاری ندارند؛ بهتر است در رسانه ها و مصاحبه های خود از مصادیق مشکلات سایر بخش ها بگویند و کاری به کار سازمان تأمین اجتماعی نداشته باشند و اگر ابهامی دارند آن را از مسیر دولت و سازوکارهای حرفه ای و قانونی حل کنند نه از طریق شبهه افکنی و شانتاژ رسانه ای.
وی در پایان اضافه کرد اگرچه نمیتوان مشی سیاسی حاکم بر وزارت بهداشت را از انتصابات آن مستفاد نمود و مثل یک شرکت سهامی و یک تشکل همسو با هر سو ولی همسود میباشد و همه جناحهای سابق و لاحق و کوچک و بزرگ و اینور و آنور در آن سهم و حصه خود را حول محور مصالح و منافع صنفی پزشکان متخصص گرفته اند ولیکن به نظر میرسد در حال حاضر که دولت از طرف قوا و جناح ها و… در سطح رسانه ها نقد میشود بهتر است ایشان بعنوان قائم وزیر همان دولت، اصول اداری دولتی را رعایت و مسائل را به کف خیابانها نکشد و اگر ابهامی دارند از وزیر مربوطه و یا وزارت اقتصاد و یا سازمان برنامه و یا سازمان حسابرسی بپرسد و یا رئیس جمهور را بعنوان حکم بپذیرد.
[miniorange_social_sharing]
ممنون از مقاله خوبتون. این ترم در بحث تامین مالی و مبحث collecting که قرار بود در مورد بیمه های مختلف مطالب جمع کنم. بسیار به ۹/۲۷ اشاره شده است. متاسفانه من هم به طرق مختلف که محاسبه میکردم این نسبت ۹ از ۲۷ کمی غیر عادی و غیر علمی به نظر می رسید. متاسفانه در خصوص سهم بیمه بیکاری هم در سایت های مختلف به روش های مختلف توضیح داده شده است. بهر حال این مقاله با ظرافت به این موضوع پرداخته است. سپاس بسیار
با سلام
کاش بجای اینکه اینهمه بدنبال سهم درمان هستند کمی هم به این نکته توجه می کردند که چقدر از سهم درمان مردم را سازمان بدوش میکشد
لطفا بهشون بگید به چند سوال پاسخ دهند
۱- سهم درمان مردم از درآمدهای نفتی
۲- سهم درمان مردم از هدفمندی یارانه ها
۳-سهم درمان مردم از درآمد مالیاتها
بنده برخلاف آقای علی حیدری ، به آقای حریرچی حق می دهم، ببینید وقتی که یک سیاستمدار و وزیر یک نفر را به یک سمت مهم و نظارتی منسوب می کند باید از عقل و فهم و درک طرف مقابل در وهله ی اول اطمینان حاصل کند و سپس در دانش و درایت طرف باید مطمئن باشد و سپس انکه باید از ظرفیت آن شخص نیز اطمینان حاصل کند. حالا اگر حاصل کردند و اقای حریرچی را منصوب کردند که خوب باید حق به آقای حریرچی داد که اینچنین در رسانه ها فریاد بزنند و این حرف ها را بر زبان بیاورند اما اگر اطمینان حاصل نکردند که این آقای وزیر هستند که باید به خاطر چنین انتسابی پاسخگوی افکار عمومی باشند.
اما از این ها بگذریم ، ضمن تشکر از سخنان ارزشمند کارشناس محترم جناب اقای علی حیدری باید گفت ، در موضوع طرح تحول سلامت شما اقداماتی انجام دادید که مستحق چنین رفتاری هستید.
۱_ در سازمان تامین اجتماعی و دوستان شما در خدمات درمانی متولی این صندوق بودید، تن به اجرای طرحی دادید که حتی کمتر باسوادهای حوزه ی سلامت هم می دانستند که اجرای این طرح امکان پذیر نیست و متاسفانه اجرا کردید.
۲_ امثال دکتر اهوازی قلدر را که در برابر دستور احمدی نژاد و آن جریان عظیم رسانه ای ۲۰۲ قلم داروی سرطانی ایستاد برکنار کردید و شوالیه های خود را از میدان حذف کردید.
۳_ رسانه ها را به حریف واگزار کردید و شدید رهرو و با ادبیات محافظه کارانه از یک دنیا اشتباه در طرح تحول سلامت حمایت کردید؟ این حمایت به حدی سنگین و این محافظه کاری به حدی سخت در جریان است که بنده دارم لمس می کنم که با وجود غرق شدن سازمان تا خرخره در تنگنای مالی و عقب ماندن بسیاری از تعهدات و با وجود اینکه آش وزارت بهداشت برای سازمان در سال ۹۶ ، از آنچه این روزها از بوی آن در بودجه ی سال ۹۶ و گرد و خاک های رسانه ای و پوپولیتسی بر می آید هم بسیار شور است و هم بسیار چرب؟؟؟ اما کجاست صدایی که از کبریایی زاده ها بربیاید؟؟؟ کجاست فریادی که دوستان رسانه ای بلند شود؟ کجایند دستان قوی و قلم به دستان شریفی که طومار این کوچولوهای میدان دار را درهم بپیچند؟؟؟
۴_ شما دقیقا مثل پدر خانواده ای رفتار کردید که زیربار یک وام کلان با بهره ی ۴۰۰ درصدی رفتید و آن را صرف خرید یک بلیط هواپیمای دور دنیا کردید و بدون لینکه در جایی پیاده شوید، اکنون با افتخار تمام در همان فرودگاه اول پیاده شدید و درنقطه ی اول ایستاده اید (تاخیر یکساله در پرداخت به طرف های قرارداد با وجود چهار برابر شدن مخارج)
حال باید از دکتر حیدری پرسید که مشکل را باید به بلیط فروشه نسبت داد یا به خلبانه یا به ایرلاینه ؟؟؟
حالا آقای حیدری عزیز قسطها یکی پس ازدیگری رسیده و پدر خانواده پاسخگوی رفتار خود نمی تواند باشد.
لذا بدون رودبایسی باید گفت که اگر اشتباه جناب آقای وزیر را در انتساب آقای حریرچی به سمت رئیس هیئت نظارت باور کنم نمی توانم از خانه نشینی و کنار گذاشتن شوالیه های تامین اجتماعی به راحتی بگذرم و خودکرده های دیگر؟؟؟؟؟ ….. باید گفت خود کرده را تدبیر نیست.
آقای حیدری شما در روابط عمومی سازمان شرایطی آرمانی داشتید که می توانستید مثل آب خوردن تمام فضاهای بازی را بر علیه زیاده خواهان عوض کنید همانطور که با قدرت رسانه ای روابط عمومی خود از موضوع تحقیق و تفحص و آن بحران های عظیم گذشتید؟ واقعا از پس تشکلات سردرگم و بدون برنامه ی زارع نژاد (این قضاوت را به عنوان یک خبرنگار می کنم ) در روابط عمومی وزارت بهداشت بر نمی ایید؟؟؟ چرا بر می آیید بلکه بد داستان اینجاست که برخی از دوستان هنوز صلاح نمی دانند، چون ماه عسل هنوز تمام نشده است.
اما آقای حیدری خبرنگار سینا؟ خبرگزاری سینا؟ اینها شما را یاد چیزی نمی اندازد؟؟؟ کمی فکر کنید؟؟ برای بنده همه خاطره هست؟
خاطره از روزهایی که به عنوان پرسنل سازمان شما در آنجا بودم و نه به عنوان خبرنگار و بلکه به عنوان مدیر؟؟؟ و نه فقط مدیر سینا بلکه مدیر ماهنامه ی اقلیم شفا؟ آن موقع خیلی قوی تر از امروز بود؟ اما بر دلم حسرت انجام یک مصاحبه برای نفع بیمه شدگان به دل ماند؟؟؟ اما می بینید که حریرچی این فرصت ها را از دست نمی دهد؟
من بیشتر از این ننوشتم چون احتمال ثبت این نظر را زیاد نمی دهم زیرا آفت محافظه کاری آنچنان در تار و پود سازمان تامین اجتماعی تنیده شده است که حتی دوستان تامین پرس که مطمئن هستم با درد و درک دارند مسائل را دنبال می کنند و هیچ و ارتباطی به سازمان هم به لحاظ تشکیلاتی ندارند از درج آنچه باعث دلخوری عزیزان وزارت بهداشتی شود معذوریت هایی دارند که….. شگفت اور است با وجود تمام شدن کار و این همه مشکل نمی دانم دیگر برای حفظ چه چیزی محافظه کاری می کنند؟؟
اقای دکتر حیدری تبریک میگم سوژه جدید خود نمایی پیدا کردی
بیچاره مردم همتون سر و ته یه کرباس هستید بیچاره مردم
یعنی تا حالا حرفی اینقد به دلم ننشسته بود… آخیییییش
آقای اسفندیاری، دیگه دارید انتحاری می روید توی شکم آقایان، تمام فتنه های رسانه ای علیه طرح تحول از جنابعالی بلند شده، براتون سری سبز و زبان سرخ آرزو کنم؟ یا تندرستی؟ کاش شما از برخی مدیران سازمان یاد می گرفتید ، هرچه آقای قاضی زاده ی هاشمی می خواهند ،دو دستی تقدیم می کنند و جانشان راحت.
آقای حیدری با دلسوزی تمام در این چند سال حرف منطقی رفتار منطقی داشته اند همین که همیشه تنها مقام پاسخگو به افکار عمومی و کارکنان سازمان هستند که تمام مقالات ایشان علمی کارشناسی و دلسوزانه و از سر عرق سازمانی است فکر میکنم روی سخنان آقای اسفندیار به یک دنیا کوتاهی هایی هست که از سوی مدیران محافظه کار و منفعل سازمان صورت گرفته است اینکه دکتر اهوازی دکتر ؟؟؟ دکتر ؟؟؟و بسیاری از مدیران لایق مثل ؟؟؟ را مفت از دست داده ایم در آن شکی نیست اما آقای اسفندیار این بزرگواران بخاطر همان تحقیق و تفحصی که شما در بخش درمان انجام دادید در حاشیه قرار گرفته و حذف شدند بجای قلم فرسایی بر رسانه ها و حملات آتشین به وزیر بهداشت و ایجاد امواج رسانه ای که در این سه سال در کشور به راه انداخته آید ( البته خود در گوشه ای پنهان شده اید، اما اگر کسی رسانه ای باشد و در گوگل عباراتی مثل شکست طرح تحول، یا فئودالیسم در نظام سلامت و… را با نام شما سرچ کند دقیقا می فهمد که شما پشت جریانی هستید که در پشت ابرها پنهانی) بگذریم استاد اسفندیار… آقای حیدری شخصیتی قابل دفاع هستند.
سرکار خانم گلسا سلام
بنده هم مثل سرکارعالی بارها و بارها از نظرات جناب آقای حیدری استفاده کردم و اتفاقا باید عرض کنم که از اینکه تنها فرد پاسخگو و اهل مشورت و دارای ارتباط با بدنه ی سازمان را در برخی از موارد مورد نقد قرار می دهم نه احساس شهامت دارم و نه احساس اینکه دارم با کسی که متهم وضعیت موجود است برخورد می کنم ، بنده بیش از انچه تصور کنید می دانم که جناب اقای حیدری تا چه حد وقف ارمان های سازمان هستند ، به هرحال یک نویسنده هستم و از نوع قلم زدن ایشان می فهمم، که این قلم متعلق به اهل درد است یا اهل مقام و قدرت ، چه کنیم که فعلا ایشان در تیررس نقد خود را قرار داده اند و این شهامت را در خود داشته اند.
در مورد تحقیق و تفحص، مطمئن هستم که سرکارعالی متن گزارش را نخوانده اید، چه آنکه اگر می خواندید می دیدید که بنده از بخش درمان به شدت حمایت کردم و به عنوان مسئول کارشناشی و بازرسی و ارایه گزارش از بخش درمان سازمان ، از عملکرد های این بخش بسیار منطقی دفاع کردم بطوریکه مورد حمایت بیشتر مدیران اصلی ستاد نیز بود، و حتی برای سه تن از مدیران در امری بی سابقه در فرایند تحقیق و تفحص تقدیرنامه ی کتبی صادر شد.
اما در اینکه فرمودید در پشت پرده هستم، نه خواهر خوبم بنده در رسانه هستم و کاملا در رو هستم ، با نام و نام خانوادگی و بدون هیچ استعاره ای ، اینکه نطفه ی انتقادات از طرح تحول سلامت را در حوزه ی رسانه ها تا حدودی شکل می دهم، قبول دارم و قبول دارم که برخی از منتقدان وزارت بهداشت خواسته یا ناخواسته از ایده های بنده در سخنرانی ها و یا مصاحبه ها استفاده می کنند و به قول شما تبدیل به موج می شود، اما در پشت پرده نیست، کاملا مشخص است و برای این آرمان هم هزینه دادم و بسیار تحت فشار بوده ام. اما اولین و تندترین انتقاد بنده به مسئولین رادیو سلامت در دیدار مشترک آنها از سینا نیوز در دوره مدیریت خودم بود که مدیر وقت رادیو سلامت را در جلوی مدیران رادیو مورد نقد قرارداده ام و یا همینطور در دیدار معاونت نظارت سیما از سینا نیوز نیز به همین شکل انتقادات تند خود را مطرح کردم و از همان زمان معتقد بودم که همراهی با طرح تحول برای کشور ویرانگر است. به هرحال اگر انتقاد بنده از آقای حیدری تند بوده است عذرخواهی می کنم و مطمئن هستم که ایشان هم به عنوان یک نویسنده کاملا جنس قلم بنده را درک می کنند و به قول خودشان آنچه از دل براید لاجرم بر دل نشیند. بنده یک زمانی معتقد بودم که افراد اجرایی باید تغییر کنند و بعد از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید متوجه شدم که اشتباه فکر می کردم و باید سیستم اجرایی تغییر کند و اکنون احساس می کنم که مشکل اساسی تر از این هاست و باید فلسفه ی فکر و اندیشه در کشور به شدت دچار تغییر بنیادین شود؛ زیرا ایراد اصلی در همین مسئله است، اینجاست که احمدی نژاد با آن گرایشات تند راستی می رود و قاضی زاده ی هاشمی با آن گرایشات تند چپی می اید اما چون شیوه فکر کردن یکی است و فلسفه ی تفکر در هر دو فرد یکی است خروجی موضوع به پوپولیسم گرایی می رسد.
مقاله ی آقای حیدری و این کامنت ها را به دقت از نظر روانشناسی بررسی بفرمایید، التهاب در اندیشه ی همه ی دوستان دیده می شود. متاسفم از این بابت که هیچ وقت سازمان تامین اجتماعی در ده سال گذشته بستری آرام نداشت. آقای نوربخش باید به این مشکلات و دغدغه ها پاسخ بدهند.
با درود به همه همکاران بزرگوار
قبل از هر چیز به سهم خویش ازکلیه همکارانی که به ارائه نظر پرداخته و با هر نیتی احساس تکلیف نموده اند سپاسگزارم. از اندیشمند دلسوز جناب آقای حیدری که در حال حاضر در بین مدیران ارشد سازمان بعنوان یکی از مدافعین راستین از منافع سازمان قرار گرفته اند و همه امید کارشناسان مستقل و نگاههای نگران به آینده سازمان و راههای عبور از بحران به فرمایشات و مطالبی است که از سوی ایشان انتشار می یابد.واقف می باشند که سازمان در مرحله خاص ازمسیر خطرناک و تاریخی قرار گرفته و در گذشته نیز اینگونه بر سازمان تاخته شده لیکن وجود فرزندان پاک ، صیانت از آن را با تمام وجود در برنامه های خود قرار داده اند.بعنوان یک کارشناس و همکاراز ایشان در خصوص تحلیل وزین ارائه شده صمیمانه تقدیر می نمایم.لذا با توجه به سوابق ارزنده ایشان در مسیر پیش گفت اهل بصیرت و حتی عزیزانی که ممکن است در پاره ای مواردنظر مخالف کارشناسی داشته باشند-که یک امری طبیعی است- بر دلسوزی و سلامت و شفافیت این سرمایه ارزشمند مدیریتی نظام تامین اجتماعی کشور گواهی خواهند داد.
اما بعد،
مقوله درمان در کشور به درد بی درمان تبدیل شده بود و اهتمام دولت تدبیر و امید به ساماندهی آن بعلت انعکاس اجتماعی و بازخوردهای مربوطه در اجتماع و نارضایتی مردم از آن بوده است.
بخشی که خود می خواهد اجرا کند،نظارت کند و قضاوت کند و مدیریت همه چیز را بعهده بگیرد.در کشورهای برتر دنیا بررسی کنید که وزیر بهداشت ،درمان و مانند آن از چه قشری و با چه تخصصی انتخاب میشود.آیا آقای دکترهاشمی میتواند رفتار غیر صنفی و بیطرفانه داشته باشد؟و …
از سوی دیگریک دولتمرد نمی بایست حل مشکل در یک موضوع و بخش را با ایجاد مشکل برای سایر دستگاههای مستقل -سازمان-تجویزکند و این کل هدف را میتواند تحت تاثیر قرار دهد.
تفسیرهای هدفمند و مغایر با نظرات تصمیم گیران ذیربط در قوانین ، رفتار غیر حرفه ای معدودی مدیر، طرح مباحث ملی بصورت پو پولیستی در بین عموم و… موجب ایجاد حاشیه برای سازمان ،کشور و در نهایت ایجاد نارضایتی مردم خواهد شد.
در تمامی موارد دوستان تلاش نمودن که مباحث را بصورت کارشناسی و با رعایت منافع ملی و کمک به دولت محترم برای تحقق برنامه های کلان پیش ببرند اما عده ای از اعتمادی که نظام به آنها نموده و موقعیت مدیریتی به آنها سپرده شده برای منافع بخشی خود و هم کیشان صنفی خویش استفاده می کنند و کلیت سازمان بخصوص بخش بیمه ای سابقه ای اینگونه را کمترتجربه کرده بود.
به خطر انداختن امنیت کشور با ناتوان کردن سازمان در ایجاد تعهدات موجب هزینه های زیاد برای کل نظام میشود.
با سلام و احترام
در سال ۱۲۷۵ شمسی به بعد مجلس صحه در ایران شکل گرفت ولی در کودتای ۱۲۹۹ و تشکیل دولت ضیا مجلس صحه منحل و به اداره صحه تبدیل شد و در سال ۱۳۰۳ اداره کل بهداری شد و در سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۲۰ تبدیل به وزارت بهداری شد و در سالهای ۱۳۵۵ وزارت بهداری تبدیل به وزارت بهداری و بهزیستی شد و در سال ۱۳۷۲ تبدیل به وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی شد و در تمامی سنوات بجز چهار دوره همه وزرا پزشک بوده اند.
شاید در ۳۰ سال پیش با وجود پزشکان پاکستانی و هندی و وقایع مانند جنگ تحمیلی رتبه بهتری از امروز داشته ایم امروزی که ده ها دستگاه MRI و CT و صدها متخصص داریم .
اما در دنیا طب در بستر دولتی نبوده است و بصورت طب ملی در قالب نظام پزشکی و یا انجمن ها شکل یافته است و دولتها دنبال وزارت سلامت و با مدیریت مستقل از ارایه کنندگان خدمات پزشکی بوده اند.
شاید در خبر ها وزیر سلامت سوئد که ۳۲ ساله و لیسانس علوم سیاسی را دارد دیده اید!!!
عملا پخش پزشکی ما به یک سمت رفته است و پزشکی دنیا یک سمت دیگر.
ما تنها وزارت این اسمی و این شکلی و این عملکردی را داریم و خروجی آن هم رتبه ۱۰۰ به بالا بوده است.
در خصوص طرح تحول باید گفت مدل طرح تحول مبتنی بر عرضه و تقاضا بوده است که کاملا اشتباه است.
حالا این سیستم وزارت بهداشت با بنیان اشتباه و با عملکرد اشتباه به بن بست منابع مالی رسیده است و تقصیر را گردن دیگران میاندازد.
متاسفانه متخصصان درون بخشی وزارت سلامت مفهوم بیمه و تامین اجتماعی و تفاوت آنها را نمی دانند.
البته ما در تامین اجتماعی هم مشکل داریم . تامین احتماعی هم استاندارد نیست و مقام ارشد آن باید توسط دولت انتخاب شود و آنهم با هم در این دوره با گرایش پزشکی
درمان غیر مستقیم ما هم در دست متخصصان غیر مرتبط است و نه در دست متخصصین بیمه ای و مالی !!!
اما راه حل :
به نظر میرسد راه حلی وجود دارد که یا ما آن را در کشور انتخاب خواهیم کرد یا خود را با هزینه به ما تحمیل می کتد.
۱- آزاد سازی بخش پزشکی و واگذاری به سازمان نظام پزشکی و انجمن های مربوطه مانند افغانستان و یا آمریکا یا انگلستان و یا فرانسه
۲- انحلال وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بعد از حدود ۸۰ سال و اجازه تاسیس وزارت سلامت و تلفیق با وزارت رفاه طبق شاخص های موجود مانند : اکثریت کشورها
۳- استقلال بیشتر و بالاتر به سازمان تامین اجتماعی که کارکرد روزافزونی پیدا کرده است بخصوص در خصوص امنیت خارجی و داخلی
۴- استاندارد سازی ساختار تامین اجتماعی بر اساس شاخص های موجود بین المللی
و بعضی موارد دیگر که در این نوشتار نمی گنجد.
جناب دکتر حریرچی هم بهترین محل برای ایشان اتاق عمل است چون در حیطه تخصصی ایشان است.وزیر محترم هم برای خدمت بهتر و بیشتر به اتاق عمل برگردند و الا مدیریت این عزیزان بودجه ای بالاتر از همه ثروت در کره خاکی را خواهد خواست و البته باز هم طلبکار خواهند بود.
دولت امید و تدبیر هم اگر چه تلاش زیادی در همه عرصه ها داشته است منتهی باید در اصلاح ساختار قوه مجریه هم اقدام کند.
با تشکر از تلاش ها و خدمات جناب دکتر حیدری و آرزوی تلاش برای ایجاد ساختاری استاندارد در سازمان تامین اجتماعی که کارکرد آن برای کشور بسیار حیاتی شده است.
با سلام خدمت دوستان و همکاران بزرگوار
مشکل مملکت ما بها دادن بیش از حد به پزشکان میباشد که موجب زیاده خواهی و جاه طلبی آنها شده ، در شرایط سخت اقتصادی فعلی که درصد قابل توجهی از مردم در براورده ساختن ابتدایی ترین نیازهای زندگی خود عاجزند متاسفانه سازمان نظام پزشکی کشور به عنوان یک انحصارگر دست از ثروت اندوزی ،زیاده خواهی و خوشگذرانی در فلان کشور دنیا و به تبع آن فشار بر اقشار ضعیف جامعه برنداشته بلکه روز بروز حریص تر هم میشود و با اشتهای سیری ناپذیر خود تمام منابع کشور را در کام خود فرو میبرد ، برای اینکه با خیالت راحت به مطامع خود برسند قانون های مطلوب خود را با تطمیع نمایندگان و تهدید وزرا به تصویب میرسانند. در این مملکت برنامه ای بنام بهداشت و پیشگیری از امراض و بیماریها بچشم نمیخورد و یا حداقل تبلیغی برای آن نمیشود چون درآمدی برای وزارت بهداشتی ها و پزشکان ندارد،متاسفانه نظام پزشکی علاوه بر اینکه پستهای حساس و کلیدی وزات بهداشت را بدست گرفته برای اینکه در سازمان تامین اجتماعی هم -به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی- راحتتر به خواسته های صنفی خود برسد، فردی از همین صنف را بر راس سازمان گمارده است، حکایت این مردمان حکایت مگسانند بر گرد شیرینی.
با درود فراوان
کاملا درست است.اینکه وزیر بهداشت ادعا کند که تعدادی از آقایون کارمندان وی هستند موجب حیرت شد.تازه بسیاری که بر بخش بیمه ای سیطره یافتند نیز از مهره های وزارت بهداشتی هستند بعنوان نمونه فامیل معاون وزیر بهداشت که پست مهمی در سازمان گرفته می بایست مدیران بیمه و استانها را انتخاب،تعیین و جابجا و یا حذف کند …
تازه میفهمیم که ذبیحی چرا می گفت پزشک باید برود پزشکی کند .متاسفانه عملکرد اینها بعنوان تیم اصلاحات ثبت میشود.