دلایل پنج گانه عدم انصراف مردم از گرفتن یارانه
دکتر عباس حاتمی: مردم به پنج دلیل تبلیغات منفی، احساس ناامنی، کاهش قدرت خرید، فقدان سرمایه اجتماعی و بالابودن هزینه های دولتی از گرفتن یارانه نقدی منصرف نشدند.
تبلیغات منفی
متاسفانه باید اذعان کرد تبلیغاتی که درباره انصراف از دریافت یارانه نقدی در رسانه ملی و برخی رسانه های مجازی ومکتوب شد کاملا” برعکس عمل کرد و به جای اینکه اثر مثبت داشته باشد عملکردی منفی برجای گذاشت .
رسانه ملی برای منصرف کردن مردم تلاش کرد تا گروه های پردرآمد جامعه مانند پزشکان، مهندسان، نمایندگان مجلس و وزرا را نشان دهد که اینها دارند از گرفتن یارانه نقدی انصراف میدهند، بنابراین مردم عادی نیز باید الگو را قشر مرفه جامعه قلمداد کرده و انصراف دهند، در حالی که این تلقی، اشتباه بود و همان طور که در عملکرد نیز نشان داد، مردم از تبلیغ گروه های پردرآمد جامعه برای انصراف از دریافت نقدی یارانه ها نتیجه ای غیر از آن چه دولت میخواست گرفتند.
تبلیغ حذف گروه های پردرآمد جامعه، مانند وزرا و نمایندگان و…. برای نگرفتن یارانه نقدی اثر سوء داشت و این علامت سوال در ذهن مردم عادی شکل گرفت که یعنی اینها تا الان داشتند یارانه میگرفتند و به تازگی از گرفتن یارانه نقدی انصراف دادند، پس ما چرا انصراف دهیم ؟!
احساس ناامنی
دلیل دوم انصراف ندادن مردم از گرفتن یارانه نقدی احساس ناامنی اکثریت مردم از وضعیت اقتصادی آینده است. احساس ناامنی به این معنی است که در شرایط کنونی در وضعیتی نیستیم که از لحاظ اقتصادی انصراف دهیم و درصورت نبود همین مبلغ ناچیز در زندگی با مشکلات بیشتری مواجه می شویم وآینده اقتصادی مبهم است. این تحلیل های مردم است و باید آن را جدی گرفت.
کاهش قدرت خرید
دلیل سوم: کاهش قدرت خرید مردم دربازه زمانی سه ساله اخیراجرای فازاول هدفمندی یارانه ها و گرانی های احتمالی که در آینده قرار است رخ بدهد، بسیاری از مردم را ترغیب کرد تا از دریافت یارانه نقدی منصرف نشوند. واقعیت این است که مردم با حذف یارانه ها وضعیتشان بدتر می شود و باید این را پذیرفت وراهکارعملی برای آن پیداکرد.
فقدان سرمایه اجتماعی
دلیل چهارم: کاهش شاخص سرمایه اجتماعی است، مطمئنا اگر شاخص سرمایه اجتماعی بالا بود بسیاری از مردم هم اکنون از گرفتن یارانه نقدی منصرف می شدند . بخصوص اینکه مقام معظم رهبری سال۱۳۹۳ را” اقتصاد مقاومتی” نامیدند وانصراف ازدریافت یارانه کمک به اقتصاد مقاومتی است.
انتظار براین بود که حداقل ۴۰ درصد از مردم ثبت نام نکنند و وقتی خبر ۹۱ درصدی مردم را برای ثبت نام دریافت نقدی یارانه ها می شنویم متاسف می شویم، چرا که رقم و درصد مذکور نشان دهنده ضعیف بودن شاخص سرمایه اجتماعی در ایران است که علیرغم درخواست دولت،بسیاری ازمراجع تقلیدونخبگان مردم ازدریافت یارانه نقدی صرفنظرنکردند.
قرار بر این بود در برنامه چهارم توسعه، سالانه شاخص سرمایه اجتماعی محاسبه و اندازه گیری شود اما این اتفاق نیفتاد، لذا هم اکنون عملا”چنین اتفاقی رخ داده است .
دلیل پنجم: بالابودن هزینه های دستگاه های حاکمیتی، موازی کاری و ریخت وپاش و اختلاس در سالهای اخیراست که مردم را بدبین کرده واین ذهنیت را ایجاد کرده که چرا جلواختلاس ها گرفته نمی شود؟ چراهزینه های دولتی را با ادغام نهادهای موازی کاهش نمی دهند.
دولت می تواند نهادها و سازمانهای موازی زیر را ادغام کرده و بودجه های حاکمیتی راکاهش دهد:
۱-ادغام سازمان بهزیستی با کمیته امدادامام خمینی (ره).
۲-ادغام نیروهای مسلح وتشکیل یک واحد نظامی کوچک وکارآمد. در دنیای امروزی نظامی گری امنیت نمی آورد بلکه فقرزدایی واعتماد سازی عامل اصلی امنیت پایداراست.
کشورهای ژاپن،سوئیس و… فاقد ارتش و دستگاههای عریض و طویل امنیتی هستند ولی امن ترین کشورجهان بشمار می روند.
۳- واگذاری صنایع خودروسازی به بخش خصوصی.
۴- حذف بودجه دهها نهاد موازی مثل سازمان تبلیغات اسلامی و…
۵- هشتاد درصد بودجه صدا و سیما کاهش یابد، صدا و سیما دارای بیش از۶۰ کانال رادیو و تلویزیونی با برنامه های یکنواخت وتکراری است و بودجه مملکت بدین طریق به هدرمی رود. به بخش خصوصی اجازه تاسیس شبکه های تلویزیونی داده شود.
۶-دولت ازیکطرف مردم رابه زاد ولد بیشتر و افزایش جمعیت تشویق می کند و از طرف دیگرازکسری بودجه می گوید، اینها با هم تناقض دارند واعتماد مردم را کاهش می دهند.
دکترعباس حاتمی۳/۲/۹۳
همکاران گرامی سلام
دکتر حاتمی عزیز سلام مثل همیشه جالب و متفاوت بود
نوع نگاه شما را به مسائل دوست دارم موفق باشید
بخش عمدهای از مردم نیازی به دریافت یارانه نقدی ندارند، اما در عین حال برای دریافت یارانه ثبتنام کردهاند چرا که دریافت یارانه را حق خود میدانند. این تصور از آنجا ناشی میشود که مردم را به نوعی “احساس فقر” دچار کرده است، احساس فقری که ناشی از بیاعتمادی آنان به عملکردها، بخصوص تحولات اقتصادی در آینده است. مردم با خود فکر میکردند اگر از گرفتن یارانه صرفنظر کنند، از کجا معلوم میشود که این پولها در کانالهای درست مصرف شوند و حتی این سؤال پیش میآمد که قبل از پرداخت یارانهها پولهایی که اکنون به مردم داده میشود در کجا هزینه شدهاند. رضایت مردم یک سرمایه اجتماعی است٬ باید توجه داشت که سرمایه اجتماعیمان را که همان رضایت مردم است در جای مناسب به کار ببریم. و در کل مهمترین عامل در عدم انصراف مردم از گرفتن یارانه تبلیغات متناقض و عدم اعتماد مردم است.
دکتر حاتمی گرامی
سلام
کنش جامعه نسبت به انصراف را باید در رفتار شناسی جامعه جستجو نمود. از سوئی دیگر آیا براستی تعریف نادرست عملیاتی درآمد و مالکیت شاخص مناسبی برای تعیین ثروت بوده است؟
باسلام وادب بنده ضمن موافق بودن با نقطه نظرات بزرگواران جناب اقای صادق ودکتر حاتمی عکس العمل مردم بستگی بعملکرد مسئولین دارد درواقع یکنوع بی اعتمادی درحوزه اقتصادی درجامعه ایجادشده
سلام
مقاله اقای دکتر حاتمی نتیجه عدم شناخت ایشان از مسائل اجتماعی و سیاسی است؛ نخست انکه در رسانه ملی به هیچ عنوان فقط وزار و نمایندگان نبودند که اعالم انصراف داند بلکه هنرمندان و ورزشکاران و عالمان جامعه نیز حضور داشتند, اینکه بفرمایند ادغام نیروهای مسلح باید در جریان باشند که نیروهای مسلح ایران در نتیجه ساختار قانون اساسی شکل گرفته اند و کار دولت نیست که ان را اصلاح کنند، از آن مهمتر هیچ یک از کشورهایی که بر شمردید که امن ترین کشورهای دنیا هستند در خاورمیانه نیستند بلکه در قلب اروپا هستند و هیچ تنش و یا کنشی با کشورهای همسایه ندارند درحالیکه ایران در قلب منطقه ای همیشه بحران زا قرار دارد که فقط باید تصور کرد کشوری بدون ارتش در این منطقه چگونه باید با القاعده و طالبان همجواری کند؟؟؟ اقای دکتر حاتمی باید توجه می کردند که در موضوعاتی صحبت کردند که حتی فیلسوفها نیز چنین وارد نمی شوند, در این مقاله از مباحث اجتماعی و سیاسی و نظامی و …. به شکل تخصصی خواستند صحبت کنند که در همه حوزه ها ضعف های مشهودی دارند.
امیدورام خانم رحمتی نژاد و اقای صادق و اقای مختاری بتوانند در صورت حمله القاعده و طالبان و کشورهای مدعی بخشی از خاک ایران , در صورت نبود ارتش به اقای دکتر حاتمی کمک کنند.
کاش دوستان تامین پرس در درج این مقاله کمم توجه می کردند و حداقل استانداردها را لحاظ کنند؛ حداقل از خودشان بپرسند کشور پهناوری مثل ایران را چگونه می توان با ارتش کوچک و منظم اداره کرد؟ در مرزهای شرقی و غربی و جنوبی ایران چه می گذرد؟؟؟؟
خوبان عزیزم سلام
شاید نتیجه تند تند مقاله نوشتن اقای دکتر حاتمی همین اشتباهات باشه؛ بنده موافق با نظر خانم سولماز هستم اگرچه معتقدم اگر جنگی بشه قطعا خانم رحمتی نژاد و اقای صادق و مختاری و همه ما کمک می کنیم.
همکاران سلام
سر دبیر عزیز و دوست داشتنی که یک خط در میان منو سانسورمیکنی جون داداش این یکی رو بیخیال سانسور شو اخه می دونی که من به آقا دکتر حاتمی ارادت دارم ( دکتر جان مخلصتم دربست) طفلی رو تنها گیر انداختند و مربو ط ونامربوبط میزنند
اولا بانو یا حضرت سولماز همان آمریکا و اوپای آرام برای اینکه پول آرامش مردم خودشونو در بیارند هر روز یه چماق بزرگ و قوی تر می سازند و هی تبلیغ که مواظب القاده و طالبان و اخوان المسلمین و… باشید چیگر مگه ماچقدر نفت داریم که هی دنبال چماق بزرگتر باشیم …
دادش مهدی یواشتر قربونت چرا ترمز بریدی و تند تند نظر میدی پیاده شو یه چای باما بزن اعصابت بیاد سرجاش
خانم رحمتی نژاد و اقای صادق و مختاری نترسید منم هستم
ولی فکر کنم که شما و این سولماز خانم یک نقطه تفاهماتی دار ید اونقدر عصبی و اصطلاحا” داغ نوشتید که یه مقایسه بین نوشتناتون که وقت ادیت کردن هم ندارید, جالبه؟ امیدوارم سعه صدرمون بالاتر بره، یکبار یه تذکر خودم از تامین پرس گرفتم که تا حالا بدردم خورده کمی اروم تر می نویسم.
باعرض سلام
متاسفانه این بذریست که دیگران کاشته اند ومابایدبچینیم
پس بیاید مادرست بکاریم .
سلام و صد سلام خدمت این همکار عزیز و دوست داشتنی که توفیق دانستن اسمشون هنوز نصیب ما نشده, اول از همه بدون که من فقط موافق اون قسمتی هستم که فرمودند ارتش کوچک رو نقد کردند وگرنه بقیه قسمتها هم با ایرادات کوچکی که داشت قابل اغماض و اقای دکتر استاد عزیز و صاحبنظر ما هستند, انتظار میره که کمی بیشتر وقت بزارند و دقت داشته باشند که یک کشور با موقعیت ژئوپولیتیک ایران قطعا نمی تونه ارتش کوچکی داشته باشه, همانطور که از وضعیت ارتشهای روسیه و چین و ایالات متحده امریکا و سایر کشورهای پهناور دنیا هم میشه این موضوع را استنباط کرد, اما مخصلص هرچه دوست تامین پرسی هستیم از مستعار و بی نام تا با نام و ….. انصافا” این کامنتها رو که خوندم از خنده روده بر شدم. امیدوارم خدای مهربون خونه های همتون رو غرق شادی و خنده بکنه و همینطور بانیان این سایت قشنگ رو.