سازمان تامین اجتماعی جای مدیران نابلد نیست
رئیس کانون کارکنان بازنشسته سازمان تأمین اجتماعی خطاب به رئیس جمهور منتخب:
سازمان تأمین اجتماعی جای مدیران نابلد نیست
سازمان تأمین اجتماعی نمی تواند پذیرای مدیران نابلد و ناآشنا به مفاهیم بیمه های تأمین اجتماعی باشد.
محمد جعفری رئیس کانون کارکنان بازنشسته سازمان تأمین اجتماعی در نامه ای خطاب به رییس جمهور منتخب، ضمن اعلام حمایت این کانون از برنامه های دکتر حسن روحانی به بیان انتظارات و توقعات “مجمع مدیران و کارشناسان ادوار سازمان تأمین اجتماعی” از رئیس جمهور منتخب پرداخت.
وی در این نامه با ذکر جایگاه و اهمیت قانونی سازمان تأمین اجتماعی از قانون اساسی و سند چشم انداز، یادآور شده است، سازمان تامین اجتماعی در طی ۶۰ سال فعالیت با برکت خود از وجود مدیران و کارشناسان خدوم ، تلاشگر و در عین حال متخصص و مجرب سازمانی بهره برده و یکی از دلایل پایایی و مانایی آن نیز همین عرق و حمیت سازمانی همکاران در بدنه های عملیاتی آن بوده است و از رهگذر این قدمت فعالیتی، سازمان به ذخایری از دانش سازمانی نائل شده است که می توانند بخوبی این سازمان را اداره نمایند و دیگر این سازمان نمی تواند پذیرای مدیران نابلد و نا آشنا به مفاهیم بیمه های اجتماعی و فاقد عرق و حمیت سازمانی باشد.
او تأکید کرده است: این سازمان دیگر نبایستی محل کارآموزی مدیران غیر حرفه ای و تخصصی و دارای رویکرد و صیغه سیاسی باشد.
وی در ادامه افزوده: همانطور که مستحضرید، سازمان تامین اجتماعی یک سازمان خدمات رسان و ارائه دهنده طیف وسیعی از خدمات اجتماعی به قشر عظیمی از آحاد جامعه است، که این سازمان را با عرق جبین خویش شکل و قوام داده اند تا روزی در زیر سایه این درخت تناور به آسایش و آرامش بگذرانند و این امانت مردم می بایست به دست اهلش اداره شود.
در بخش دیگری از این نامه آمده است: بی شک کارکرد بیمه های اجتماعی که سازمان تامین اجتماعی محوری ترین و اصلی ترین متولی آن در کشور می باشد، بلحاظ نقشی که در بازتوزیع درآمد و کاهش شکاف درآمدی جامعه، حمایت و صیانت از نیروی کار و اعطای آرامش خاطر و امید به آینده و تضمین حداقل های معیشت و سلامت او ایفاء می نماید، یکی از ابزارهای تحقق عدالت اجتماعی و همچنین لازمه پیشرفت و تعالی کشور می باشد و بایستی دولت جدید از همان ابتدا به این مقوله مهم عطف توجه نموده و به تقویت و استحکام آن بکوشد و از تجربه سه دوره دولتهای قبلی که در اواخر دوره مسئولیت به نقش ها و کارکردهای سازمان تامین اجتماعی پی بردند ، درس بگیرد.
وی در پایان نامه خود ضمن حمایت همه جانبه کانون کارکنان بازنشسته سازمان تأمین اجتماعی از رئیس جمهور منتخب می افزاید: بی شک رابطه مستقیمی بین عدالت اجتماعی و رویکرد”اعتدال” وجود دارد و تأمین اجتماعی راهی مطلوب برای “تدبیر” بهینه امور زندگی مردم و ایجاد “امید” به آینده در اقشار و گروه های هدف است و دولت”تدبیر و امید” بایستی به این مهم توجه ویژه ای معمول نماید و شایسته است تا با عطف به توجه به بدنه کارشناسی و تخصصی سازمان، “تدبیر” به خرج داده و بذر “امید” در عرصه سازمان تأمین اجتماعی بکارد.
دبیرخانه
جالب است. آقای ؟؟؟ هم از توبره می خورد هم از آخور. تا دیروز جز پرسنل ستاد خانم آقای ؟؟؟ بود و پوستر های ایشان را جابجا می کرد امروز با دولت جدید اعلام همبستگی می کند. بدبختی ما از همین دوروئی هاست.
نامه آقای جعفری به رییس جمهوری منتخب، نامه به هنگام و خوبی است. به نکات جالبی در آن اشاره شده است؛ به نظر می رسد مهمترین بخش این نامه که صراحت بیان همیشگی محمد جعفری را نیز در خود دارد، آن بخش است که هشدار می دهد: ” این سازمان نباید محل کارآموزی مدیران غیرحرفه ای …و دارای رویکرد و صبغه سیاسی باشد. ” بدون شک هشدار خوبی است و امیدواریم دولت جدید و مدیرعامل آینده این موارد را مراعات کند.
در این هشت سال این کانون آنقدر منفعل و غیر فعال بود که ما تصور کردیم منحل شده است.چه خوب است این نقادی ها از سر دلسوزی و به موقع زده شود
تمامی وزیران، اعضاء محترم هیئت دولت و یا مدیران عالی در دولتهای نهم و دهم نیز کارنابلد نبوده اند و باید در به کار بردن برخی لغات و جملات کمی تامل شود. متاسفانه برخی دوستان که ردای مخالفت کامل با دولت احمدی نژاد را به تن کرده اند خود از محبان وی بوده اند و امثال بنده و آقای طیاری و سایر دوستان همفکر که موضع مشخصی در خصوص دولت ایشان داشته ایم امروز از برخی اظهارات این افراد شرمنده می شویم (به جای ایشان شرمنده می شویم). میخواهم مثالی بزنم افرادی نظیر طهماسب مظاهری و یا دانش جعفری در ابتدای دولت نهم جزئی از تیم اقتصادی دولت و عضو هیئت دولت بودند و یا در همین سازمان تامین اجتماعی افرادی چون جناب آقای ؟؟؟؟؟ مدیر عامل مجموعه های معظم بودند لیکن به تدریج مشخص شد که دولت اندیشه استفاده از متخصصان و کارآمدان را به دور انداخته و منافع و مقاصد خاصی را دنبال می کند که این بویژه در دولت دهم متجلی شد. به نظر حقیر عدم ثبات مدیریتی ارجح تر از کارنابلدی است، اتفاقاتی که در حوزه فناوری اطلاعات سازمان و تغییرات مکرر آن افتاد نمونه ای گویا از بی ثباتی مدیریتی در طی این سالهاست به غیر از یکی از هیئت مدیره های شرکت خدمات ماشینی تامین مابقی بدون سپری شدن مدت قانونی تصدی از کار برکنار شده و جای خود را به نفر بعدی دادند، در دفتر راهبری سیستم ها نیز وضع از این بهتر نبود تنها در یک برهه زمانی طویل المدت قریب یکسال شرکت خدمات ماشینی تامین فاقد مدیر عامل بود و مدیرکل دفتر راهبری سیستمها و سرپرست شرکت فرد واحدی بود! و باقی ماجرا نیز مشخص است نمی توان از مدیران یک ساله (البته حداکثر یک ساله) آن هم از نوع غیر سازمانی انتظار تعهد و کفایت داشت زیرا بارها در جلسات مختلف نیز شنیده ایم که اگر ما بودیم! این جمله اگر ما بودیم در هشت سال گذشته هم برای قوه مجریه هم برای نهادهای عمومی غیر دولتی نظیر سازمان تامین اجتماعی یک آفت بود…