سازمان تامین اجتماعی دیروز، امروز، فردا
سازمان تامین اجتماعی دیروز، امروز، فردا
برنامه نبض، ساعت ۲۲٫۳۰ جمعه مورخ ۹۲٫۵٫۱۱ شبکه خبر
در این برنامه که به بررسی بخشی از چالش های پیش روی سازمان تامین اجتماعی پرداخت، جناب آقای دکتر سید تقی نوربخش، عضو هیات مدیره سابق سازمان تامین اجتماعی، جناب آقای دکتر موسوی، کارشناس حوزه سلامت و بیمه و جناب آقای علی حیدری، معاون سابق امور استانهای سازمان تامین اجتماعی شرکت داشتند. میهمان تلفنی این گفتگو جناب آقای دکتر حافظی مدیر عامل سابق سازمان تامین اجتماعی بودند.
برای مشاهده ویدئوی کامل این برنامه اینجا کلیک کنید (مدت ویدئو: ۵۸ دقیقه)
در ابتدای این برنامه دکتر سیدتقی نوربخش عضو سابق هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی با عنوان این مطلب که این سازمان منابع و مصارفی دارد، اظهارداشت: حدود ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر بیمه شده اصلی و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مستمری بگیر تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند و در مجموع بیش از ۳۵ میلیون نفر از جمعیت کشورمان از خدمات تامین اجتماعی برخوردارند. وی با اشاره به تعهدات کوتاه مدت و بلند مدت سازمان تامین اجتماعی در قبال بیمه شدگان، ماموریت این سازمان را ماموریت اجتماعی – اقتصادی دانست و گفت: تامین اجتماعی یک سازمان درآمد – هزینه ای است که بر اساس محاسبات بیمه ای تنظیم می شود که از سال ۱۳۵۴ تا کنون این محاسبات ثابت مانده است.
سازمان تامین اجتماعی یک صندوق بین نسلی است
در ادامه علی حیدری معاون اسبق امور استانهای سازمان تامین اجتماعی و از کارشناسان تامین اجتماعی اظهار داشت: تامین اجتماعی یک سازمان اجتماعی است که با منابع و ظرفیتهای خودش، ارزش افزوده ایجاد می کند که می بایستی به صورت اقتصادی اداره شود ولی کارکرد اجتماعی دارد. وی تاکید کرد: بر اساس قانون، این سازمان یک نهاد عمومی غیردولتی و صندوق مشاع بین نسلی است که حتی دولت برای دخالت در این سازمان، باید بر اساس اساسنامه صندوق اقدام کند. حیدری با اعلام اینکه اساسنامه سازمان تامین اجتماعی از سال ۵۸ تا ۸۷ پایدار و ثابت بوده است ولی از سال ۸۷ این اساسنامه ۴ بار تغییر کرده است، اظهارداشت: این اساسنامه در حدود ۳۰ سال ثابت مانده بود و مشکلی نداشت اما به یکباره در مدت ۵ سال گذشته تغییر می کند که البته مورد ایراد دیوان عدالت اداری قرار گرفته و مغایر قانون تغییر کرده است. به گفته وی، طبق ماده ۱۰ اساسنامه تامین اجتماعی، مدیرعامل این سازمان باید از بین کارکنان آن منصوب شود که این مورد در اساسنامه تغییر کرده است.
تامین اجتماعی یک سازمان سه جانبه است
در همین حال سیدتقی نوربخش عضو سابق هیات مدیره تامین اجتماعی به عملکرد سازمان اشاره کرد و افزود: عملکرد سازمان در حوزه درمان و تعهدی تعریف می شود و بر اساس قانون شورای عالی انقلاب، یک سازمان سه جانبه متشکل از دولت، کارفرما و بیمه شده است. وی با اعلام اینکه سهم کارفرما از حق بیمه پرداختی ۲۰ درصد و سهم بیمه شده ۷ درصد است، گفت: دولت نیز ۳ درصد سهم دارد که نقش دولت در این صندوق بیمه ای، نقش تضامنی است نه مداخله گرایانه. نوربخش با عنوان این مطلب که سازمان تامین اجتماعی با چالشهای زیادی روبرو بوده است، افزود: منابع و مصارف سازمان تحت تاثیر تکالیف قانونی قرار گرفته که دولت به تامین اجتماعی تکلیف کرده است. به عنوان مثال در زمان جنگ، از طرف دولت تکلیف شد ۱۴۳ صنف وارد این صندوق شوند ولی منابع آنها تامین نشد.
وی با بیان این مطلب که در قانون سال ۵۴ پیش بینی شده محاسبات بیمه ای این سازمان هر ۳ سال یکبار به روز شود، تاکید کرد: متاسفانه از سال ۵۴ تاکنون این محاسبات ثابت مانده است که طبیعتا باید بازبینی می شد.
نوربخش با اشاره به پیشی گرفتن مصارف از منابع سازمان تامین اجتماعی، اظهارداشت: در سال ۹۱ این سازمان با ۳ هزار میلیارد تومان کسری برای هزینه های جاری مواجه شد که نقطه خطر تلقی می شود.
عضو سابق هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی به مقوله ضریب پشتیبانی سازمان اشاره کرد و افزود: ضریب پشتیبانی بر اساس تعداد افرادی که حق بیمه پرداختی است، در سال ۹۲ به ۶٫۲ رسیده است در حالی که در سال ۸۰، ضریب پشتیبانی سازمان ۹ بوده است. اگر این ضریب به ۵ برسد نقطه خطر است.
ایشان تاکید کردند که از دید محاسبات اقتصادی، صندوق تامین اجتماعی سیر مناسبی ندارد که البته قابل اصلاح است.
تمام مدیران تامین اجتماعی از بیرون سازمان آمده اند
در ادامه این میزگرد دکتر سیدابوالقاسم موسوی مدیرعامل سابق سازمان بیمه خدمات درمانی که به عنوان کارشناس حوزه سلامت در این برنامه حاضر شده بود، گفت: روی کاغذ قوانین خوبی داریم اما همین قوانین تامین اجتماعی از بدو تاسیس سازمان تا کنون به هیچ عنوان اجرا نشده اند به طوریکه تمام مدیران سازمان از بیرون بوده اند.
وی با بیان این مطلب که ویترین تامین اجتماعی سلامت است، افزود: این سازمان به جای تحت پوشش دادن خدمات، بیمارستان خرید و ساخت و هزینه ها را بالا برد.
موسوی با عنوان این مطلب که بسیاری از بیمه شدگان تامین اجتماعی هنوز نمی دانند چه خدماتی حق انهاست، گفت: تامین اجتماعی یک سازمان بین نسلی است که همه مردم شریک آن هستند.
۵۳ هزار میلیارد بدهی دولت به تامین اجتماعی
در ادامه دکتر رحمت اله حافظی مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی روی خط تلفنی برنامه حاضر شد و به چالشهای مهم این سازمان اشاره کرد و افزود: سازمان تامین اجتماعی یک نهاد عمومی غیردولتی و بین نسلی است که ۶۰ سال قدمت دارد. وی با اشاره به مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت، گفت: این مطالبات بر اساس تکالیفی که از سوی دولت ایجاد شده است، می بایست به سازمان پرداخت شود که متاسفانه انجام نمی شود. دکتر حافظی در ادامه به آمار و ارقام مطالبات تامین اجتماعی از دولت اشاره کرد و افزود: در سال ۸۴ این مطالبات حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است که در پایان سال ۹۰ به ۳۵ هزار میلیارد تومان و در سال ۹۱ به ۴۶ هزار میلیارد و برآورد می شود در ۶ ماهه اول امسال به ۵۳ هزار میلیارد تومان برسد.
مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی تاکید کرد: حتی اگر قبول کنیم که دولت ۳۵ هزار میلیارد تومان را دیون خود به سازمان را پرداخت کرده است باز هم ۲۰ هزار میلیارد بدهی دارد. وی با انتقاد از عدم ثبات مدیریتی در این سازمان به عنوان یک چالش اساسی برای پیشبرد برنامه های تامین اجتماعی، اظهارداشت: به نظر می رسد این سازمان را باید به صاحبان خودش که همان بیمه شدگان هستند، واگذار کنیم. حافظی با اشاره به تصمیمات خلق الساعه دولت که آثار و تبعات منفی برای سازمان به دنبال دارد، افزود: یک شبه عنوان می کنند ۲۰۰ قلم داروی گیاهی می بایست تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار بگیرد. چه کسی بررسی کرده است که این تصمیم کارشناسی شده است؟ این قبیل تصمیمات، بار مالی سنگینی به سازمان تحمیل می کند.
مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی، نفوذ افراد خاص در بخش اقتصادی سازمان را یکی دیگر از چالشهای مهم تامین اجتماعی دانست و گفت: ورود این قبیل افراد خاص به بخشهای اقتصادی سازمان، می تواند آسیب زا باشد و درآمدهای سازمان را تحت تاثیر قرار دهد.
ابهام در ارزش گذاری واقعی معادن ۲ و ۳ گل گهر
در ادامه میزگرد برنامه نبض شبکه خبر که به بررسی عملکرد سازمان تامین اجنماعی اختصاص داشت، دکتر سیدتقی نوربخش عضو سابق هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی نیز به موضوع انباشت مطالبات این سازمان از دولت اشاره کرد و آماری ارائه داد. وی با اعلام اینکه این مطالبات در سال ۹۰ ، ۹ هزار میلیارد تومان و در سال ۹۱، ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است، گفت: نکته مثبت دولت در مواجهه با سازمان تامین اجتماعی این بود که در سال ۹۰ پذیرفت ۳۵ هزار میلیارد تومان بدهی به سازمان دارد. نوربخش با بیان این مطلب که از ۳۵ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به سازمان، ۸ هزار میلیارد آن در سال ۹۰ رد دیون شد، تاکید کرد: با توجه به اینکه برای ۶ ماهه اول امسال پیش بینی شده ۷ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به سازمان ایجاد شود، بنابراین تمام تعهدات دولت بیش از ۵۱ هزار میلیارد تومان است.
عضو سابق هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی با اشاره به واگذاری معادن ۲ و ۳ گل گهر سیرجان از سوی دولت به سازمان برای تسویه بدهیهای دولت، اظهارداشت: باید این سئوال را پرسید که آیا ارزش این معادن ۵۱ هزار میلیارد تومان است که بتوان ادعا کرد دولت تمامی مطالبات تامین اجتماعی را پرداخت کرده است.
نوربخش با عنوان این مطلب که دولت به طور مستمر بدهی ایجاد می کند، تاکید کرد: صفر کردن بدهی دولت اصلا معنا ندارد.
وی با طرح این موضوع که پرچم سازمان تامین اجتماعی باید سفید باشد، گفت: سرمایه گذاریها در این سازمان بایستی سمت و سوی صحیح داشته و با ریسک کمتری انجام شود.
با سلام خدمت همه کاش مدیران ارزشمندی همجون دکتر سید تقی نور بخش که سابقه درخشان کاری در سازمان دارند و مقبولیت همگانی و تخصص و تجربه و تعهد و ادب و دلسوزی را یکجا دارند مدیر عامل شوند انسانی که در این ۸ سال گذشته به او بسیار ظلم شد و به نوعی مثل خیلی از مدیران دیگر خانه نشین شد و عده ای نان به نرخ روز خور ملون و ناکارامد و پر ادعای کم مایه بر کرسی های قدرت سازمان سوار شدند ولی به لطف خدا امروز این سواران بی بلیط باید از قطار پیاده شوند و مدیران کارامد و مجرب سکان قدرت سازمان را بدست گیرند
امروزه نگاه به تامین اجتماعی فقط و فقط یک نگاه بیرونی و بعضا با دیدگاه سیاسی و یا دیدگاه رقابتی برای ربودن گوی از میدان حریف و به عبارتی ساده تر گرفتن اختیار در این سازمان است. در این رهگذر هر کس به فراخور حال و بضاعت اطلاع مندی که ازاین سازمان دارد. با تعاریفی کلیشه ائی داد سخن میدهد. اما چه خوش گفت مولوی علیه رحمه که ….هرکسی
از ظن خود شد یار من …..از درون من نجست اسرار من
اما گاهی این تعاریف و صحبتها از کسانی شنیده میشود که خود در دوره ای عهده دار مسئولیت بوده و این سازمان را تجربه کرده اند. یکی از نکاتی که به آن این روزها اشاره میشود این نکته هست که مدیریت این سازمان را باید به مدیرانی سپرد که از بدنه این سازمان باشند بنده بعنوان عضو کوچکی از جامعه بزرگ کارکنان این سازمان میگویم مگر تا حالا غیر ازاین بوده؟ بجز مدیر عامل سازمان که از بیرون سازمان بوده و در تعاریف عام مدیریت حتما توانائی انجام کار به وسیله زیر دستان را داشته و فقط یک پله از نردبان عریض مدیریت این سازمان آن هم در راس در اختیارش بوده چیدمان معاونتها در اختیار همکاران این سازمان و زیر مجموعه هایشان بوده. پس ما عادت کردیم به محض اینکه پستی را در اختیار گرفتیم همان اتوبوس معروف در ایستگاه کاری ما توقف و مسافران مد نظر و سفارشی را پیاده و آن وقت این افراد به بدنه این مدیریتها چسبیده و در واقع به ناکارآمدی سازمان دامن زده و حتی از ورود افراد با تجربه و توانمند که از خود اثری در سازمان بجا گذاشنته وصاحب نظر هم هستند تا پایان عمر مدیریت پشت در بمانند و تا دوره بعد مدیر دیگری با همان دیدگاه اصلاح گرانه وارد شود و همان آدمهای فرصت طلب روز را نو و روزی را از نو شروع کنند. اما فقط یه پیشنهاد به این عزیزان که اکنون تریبونی در اختیارشان هست و شاید هم درآینده سمتی در این سازمان داشته باشند اینست که اگر قرار باشه مدیریت به بدنه سازمان سپرده شود باید متوازن، فرانگر و فراگیر باشد. پس لااقل یک فراخوان عام برای سپردن مدیریتهای اجرائی سطوح میانی و ستادی صادر و با اعمال فیلترینگ مدیریتی ونگاه به گذشته متقاضی و رزومه کاری وی با مشی علمی امور سازمان را به آدمها بسپاریم و با پشتیبانی و واگذاری اختیارات لازم باعث شکوفائی سازمان در بخشهای هزینه درآمد باشیم. انشالله
متاسفانه دیدگاه جناب موسوی، دیدگاه اگثر دولتمردان بوده وهست که سازمان تامین اجتماعی متعلق به همه مردم است!!! به نظر می رسد بزرگترین چالش سازمان این باشد که ابتدا باید خود را به تمامی اقشار جامعه از کوچک و بزرگ بشناساند و خصوصا سران کشور بدانند که تنها کسانی در این نهاد بیمه ای سهم دارند که بر اساس اصول آکچوئری درآن سهم دارند.
تلفیق نام تامین اجتماعی درنام این سازمان به عبارتی راس کل خطیه است. تامین اجتماع یا آحاد ملت از تکالیف دولت محترم است.
و نکته دیگری که متاسفانه هرگز در مباحث به آن توجه نشده اینست که بدهی دولت محترم را بدون درنظر گرفتن نرخ تورم در نظر می گیرند یعنی به نرخ ثابت سالیان گذشته درحالیکه سازمان حتی اگر در بدترین شرایط این مبالغ را به صورت سپرده بانکی نگهداری کرده بود تاکنون مبالغ قابل توجهی به دارائیهای بیمه شدگان و مستمری بگیران افزوده شده بود. به عبارت دیگر با احتساب نرخ تورم اعلام شده، بدهیهای حال حاضر دولت محترم رقمی شکل تازه ای به خود خواهد گرفت.
با سلام و عرض ادب
ضمن تشکر از ارسال فایل ویدیویی این برنامه متاسفانه
جریان گفتگوها هدفمند نبوده و مدیریت زمان از دست مجری محترم خارج شده بود بگونه ای که نوبت گفتگوی میانی یا پایانی به آقای حیدری نرسید و در نتیجه جمعبندی اتفاق نیوفتاد. هرچند که شروع گفتگوها خود جان کلام بوده اما ناتمام ماند. امیدوارم در برنامه های آتی تقسیم زمان بگونه ای انجام گیرد تا نتیجه حاصل شود.