سازمان و عدم توازن دریافتها و پرداختها
با یک مطالعه بسیار ساده مجموع میزان پرداختی حق بیمه سهم بیمه شده و سهم کارفرما در طی بیست وهشت سال که مدت کامل بیمه پردازی یک بیمه شده به کسر مدت خدمت سربازی میباشد از یک طرف و محاسبه مستمری دریافتی از طرف دیگر با لحاظ ضرائب افزایش سالانه در دریافت حق بیمه و پرداخت مستمری توسط سازمان می توان به وضوح پی به ارقامی می برد که نشان دهنده عدم تناسب آشکار میان مدت زمان پرداخت و دریافت میباشد .
بر همین اساس و برای اثبات موضوع ، مجموع پرداختهای حق بیمه اینجانب همراه با سهم سازمان که قریب به حداکثر دستمزد میباشد در طول یک دوره کامل پرداخت ۲۸ ساله و مستمری قابل دریافت در زمان بازنشستگی بشرح زیر مقایسه گردد که نتایج حاصله بسیار حائز اهمیت و قابل تامل است .
الف : مجموع مبالغ پرداختی بابت حق بیمه سهم بیمه شده و سازمان در یک دوره ۲۸ ساله ۰۰۰ر۶۷۷ر۷۳۹ر۱ ریال
ب : میزان مستمری قابل دریافت ماهیانه در زمان بازنشستگی ( میانگین ۹۸ و۱۳۹۷) ۰۰۰ر۱۴۴ر۶۸ ریال
ج : مدت بازپرداخت کل حق بیمه های پرداختی بصورت مستمری به ماه
۲۵ ماه و۱۶ روز = ۰۰۰ر۱۴۴ر۶۸ / ۰۰۰ر۶۷۷ر۷۳۹ر۱
تحلیل نتایج :
مجموع کل حق بیمه های پرداختی سهم بیمه شده و کارفرما را بر میانگین مستمری قابل پرداخت دو سال آخر خدمت (۱۳۹۸و۱۳۹۷) تقسیم و مدت زمان بازپرداخت کل حق بیمه های پرداختی ۲۵ ماه و ۱۶ روز گردید .
با توجه به اینکه مستمری بگیرانی در سازمان و در استان خوزستان هستند که با ۱۳ سال پرداخت حق بیمه در حال حاضر ۵۰ سال است که مستمری بازنشستگی دریافت میدارند و بازماندگانی هستند که با یک سال پرداخت حق بیمه در حال حاضر ۶۲ سال است که مستمری بگیر سازمان هستند و در میانگین مستمریها نیز چندین برابر نتیجه بعمل آمده زمان دریافت مستمری از سازمان در حال پرداخت است .
حال این سئوالات مطرح است که :
- شکاف زمانی در نتیجه بدست آمده ( ۲۵ ماه و۱۶ روز) تا چندین برابر مدت بازپرداخت در حال حاضر ( بعضاً تا۶۲ سال ) از چه منبعی قابل تامین است .
- آیا سازمان گسترش پوشش نماید تا از دیگران بگیرد و به حاضرین پرداخت نماید و اگر چنین شود در آینده نزدیک که دیگران خود مقرری بگیر شوند از چه منبعی می بایست تامین منابع نماید .
- آیا سازمان می تواند مجوز میانگین ۵ سال را به جای دو سال اخذ نماید که مدت بازپرداخت طولانی تر شود .
- آیا سازمان می تواند بازنشستگی های پیش از موعد را لغو تا هم ده سال کمتر مستمری بپردازد و هم ده سال پیش حق بیمه دریافت نماید .
- شاید بتواند بهترین راهکار را ایجاد ارزش افزوده بر دریافتیها دانست و بخش اقتصادی سازمان را تنها راه یا مهمترین راه برون رفت از این معضل شمرد تا بتوان چرخه عمر سازمان را بازسازی و تمدید نمود که آن هم منوط به عوامل زیر است :
۱- اطمینان از سودآور بودن فعالیت انتخاب شده اقتصادی برای سازمان
۲- اطمینان از بازگشت سود حاصله بطور کامل به خزانه سازمان و عدم انحراف مسیر بازگشت سود یا اصل سرمایه از صندوق سازمان
۳- توانائی و اجازه بکارگیری اصل سرمایه به اضافه سودهای حاصله در فعالیتهای اقتصادی مجدد
۴- کاهش ریسک پذیری فعالیت اقتصادی از طریق بکارگیری متولیان کاردان و چندبخشی نمودن فعالیتها
محمود یارعلیزاده
رئیس شعبه یک اهواز
همکار گرامی جناب آقای یارعلیزاده
با سلام و تشکر از مطلب خوبتان .۱
-در محاسبه انجام شده دقیقاً مشخص نیست که چگونه به این مبالغ و اعداد رسیدیم.ضمناً اینگونه دریافتیها و پرداختیها برای کسانی که سقف حقوق و مزایا را دریافت می کنند تحلیل شده که مستحضر باشد قریب به ۴۰ درصد از بیمه شدگان با حداقل دریافتی دستمزد و مزایا حق بیمه می پردازند.
۲-همانگونه که مستحضرید مبانی ارائه تعهدات سازمان بر اساس طرح DB)defined benefits) می باشد که بر اساس آن مزایای مقرر قانونی مورد تعهد صندوقهای بازنشستگی به میزان سود حق بیمه های ماخوذه بستگی ندارد و معمولاً با توجه به قوانین جاری هر صندوق به تعداد سنوات بیمه پردازی ،میزان حق بیمه های پرداختی و شرایط پایان دوره (بازنشستگی-عادی یا سخت و زیان آور و پیش از موعدو…_از کارافتادگی،فوت)ارتباط دارد.
۳-از ویژگیهای اینگونه طرحها که سازمان نیز در آن فیلد قرار دارد می توان فقد یک رابطه معنی دار بین دریافتیهای حق بیمه و پرداختیها اشاره کرد و همچنین هیچگونه ریسکی (اقتصادی و مالی)بر دولت و یا بیمه شده وارد نمی شود و تنها صندوق ریسک کامل را بر عهده دارد و در کشورهایی که دولت مربوطه مشکلات اقتصادی دارد با پذیرش تعهدات صندوقهای بازنشستگی بر حجم مشکلات خود می افزاید و لذا تنها در شرایط بحرانی ،اینگونه دولتها به ناچار قسمتی از بار مالی را بر دوش می گیرند.
۴-با این عرایض در می یابیم که سیستم ارائه تعهدات نیازمند اصلاحات بوده و اینگونه اصلاحات می بایست در فضای با ثبات اقتصادی_اجتماعی و سیاسی با فوریت و احتیاط پیگیری شود.
۵-ضمناً مزید اطلاع دوستان و همکاران متوسط سابقه مردان در زمان برقراری مستمری بازنشستگی ۲۲٫۷ (سال) و متوسط سابقه زنان در زمان برقراری مستمری بازنشستگی ۲۰ (سال) و از سوی دیگرمدت بهره مندی بازنشستگان تا لحظه فوت ۱۱٫۵ (سال) و ازکارافتادگان ۱۰٫۴ (سال) می باشد.
موفق باشید
با سلام و احترام
با تشکر از تحلیل مالی آقای یارعلیزاده تکرار یک نکته:
سازمانهای تامین اجتماعی به عنوان ساختار تعاون اجتماعی بین نسلی دارای (حداقل) دو برنامه همزمان هستند:
۱- بیمه های اجتماعیsocial insurance programmes
۲- کمک های اجتماعیsocial assistance programmes
سازمان تامین اجتماعی قبل از آنکه یک بنگاه باشد یک روح اتحاد اجتماعی است که اعضای آن (که میتواند حتی همه ملت ایران باشد) قول میدهند از همدیگر در یک قالب قانونی از هم حمایت کنند حالا در بیماری یا در ناتوانی یا از کار افتادگی و بازنشستگی
بنابرین شکست این ساختار با بحرانهای مالی دور از ذهن بنظر میرسد فقط جایی که میتواند ضربه سنگین ببیند از ساختار مدیریتی آن است بخصوص از نوع دولتی آن.
فرض اگر دولتی به هر دلیل دچار کلاپس شود تامین اجتماعی حتی اگر موجود مالی آن به صفر برسد چون دارای یک روح اتحاد است پابرجا خواهد ماند و میتواند به حیات خود ادامه دهد.
تحلیل های مالی برای زیر ذره بین بردن عملکرد مدیران بسیار عالی است ولی به عنوان یک نقطه ضعف برای سازمان محسوب نمیگردد بلکه ضعف مدیران را نشان میدهد که از فرصت ها استفاده مناسبی نکرده اند.
عملا تامین اجتماعی چشمه جوشانی است که پایانی ندارد و از متن مردم است و برای مردم است . نوعی فعالیت مبتنی بر جامعه (Community based).
تامین اجتماعی کریدوری است برای انتقال جامعه ایران به قرن بیست و یکم و جایگاه واقعی خودش در مقام مقایسه با دیگر کشورها . روی کردی که مبنای ایجاد اکثریت ساختار مورد نیاز اجتماعی اعم از تولید و خدماتی میباشد.
آخرین نکته این است که تامین اجتماعی جز حقوق شهروندی هموطنان ایرانی شناخته میشود.(Article 22 of the Universal Declaration of Human Rights)
ارجاع به : http://www.issa.int/topics/understanding/introduction
با تشکر مجدد
اساتید ارجمند
با سلام و تشکر از توجه شما
احتراماً ، جهت استناد بهتر محاسبات اعمال شده مربوط به حقوق ومزایای اینجانب بوده که از سال ۱۳۶۷ تاکنون بصورت قطعی استخراج وازاکنون تاسال ۱۳۹۷ براساس میانگین ده سال ضریب افزایش حقوق وافزایش مستمری برآورد گردیده که بمنظور رعایت حوصله خوانندگان معزز ازدرج نحوه محاسبات خودداری شده است .
۱-بسیارخوشبینانه ۳۰ سال پرداخت حق بیمه وتوفیق بازنشستگی مدنظر قرارگرفته که چنانچه مستمریهای بازماندگی کمتراز۳۰ سال اعمال می شد شکاف موجود بسیار بیشتر نمایان بود.
۲-دراین محاسبات صرفاً مدت برگشت حق بیمه های پرداختی بصورت مستمری بازنشستگی لحاظ شده وچنانچه تعهدات کوتاه مدت ، هزینه های اداری ، هزینه های درمان و… لحاظ می شد فاصله استخراج شدشایدمایوس کننده ظاهر می شد.
۳-آنچه هم برای بنده وهم برای حضرتعالی آشکاراست اینکه چنانچه سازمان نتواند باحق بیمه ای دریافتی ارزش افزوده ایجادکند چرخه عمرسازمان درهرمرحله ازمعرفی ، رشد یا بلوغ باشدبسیارکوتاه خواهد بود لذا وظیفه تمام مدیران است که با انتخاب استراتژیهای مناسب وبموقع این چرخه را امتداد بخشند.