شماره پنجم نشریه رفاه منتشر شد
نعمت گرفتاری!
شماره پنجم هفتهنامه رفاه، نشریه تخصصی اقتصاد اجتماعی و رفاه اجتماعی ایران، روز شنبه بیست و چهارم اسفند ۱۳۹۲ منتشر شد. سرمقالهنویس این نشریه در یادداشت خود در این شماره با تیتر «نعمت گرفتاری» نوشته است: «بهدلیل ساختارها و روابطی که اکنون مجال تشریح چندباره آنها نیست، «ما» هنگامی که اوضاع اقتصاد به سمت وخیم شدن میرود به سمت رفتار عاقلانه تمایل بیشتری پیدا میکنیم. از ترس سقوط ناشی از بحران اقتصادی، کنشهای سنجیدهتری بروز میدهیم و در عرصههایی مثل سیاست، اقتصاد یا امور اجتماعی روشهای منطقیتری در پیش میگیریم.»
نویسنده با ذکر مثالهایی از این رفتار، نتیجه گرفته است: «چندان پر بیراه نیست این سخن که در بقچه بحران اقتصادی و گرفتاری خارجی، ضمن نکبت و نقمت، نزهت و نعمت هم ذخیره هست، هر چند جای این پرسش اندیشهسوز باقی میماند که چه حکمتی نیز در آن نهفته است که عقل این ملت، در دل بحرانهاست که به سراغ او میآید؟ علتی در پس این رفتار عجیب، نهفته مانده که میتوان جست و سر بسته گفت در کشور ما مستشار و وزیر و مستوفی دانا، زمانی به کار میآیند که حفظ حکومت لازم باشد، و برای حکومت کردن، شحنه و گزمه و نوکر همیشه کفایت میکردهاند. امروز نوبت دانایان است، چرا که روز وزش توفانهای سخت بوده است: تندباد اقتصاد، تهدید برنامه هستهای، و رسوایی سیاستهای اجتماعی دولتی که هیچکس خاطرهاش را به ذهن نمیسپارد. «مشکلات ملی ناشی از بیعقلی» برای آنکه «عقل ما اندکی سر جایش بیاید» مفید بودهاند. مهلت حل و فصل آنها، فرصتی است برای تجدید محاسبات در ذهن همه، و بیش از همه آنها که بر جایگاه عقلا نشستهاند.»
این نشریه در شماره جدید خود در گزارش اصلی در گفتوگویی با سید عبدالحسین ثابت مدیرعامل سابق سازمان بازنشستگی کشوری و مدیرعامل اسبق شرکت سرمایهگذاری سازمان تأمیناجتماعی، به بررسی چالشها و تهدیدات پیشروی نظام بازنشستگی و بیمههای اجتماعی در ایران پرداخته است. عبدالحسین ثابت در این گفتوگو، اختلاط تاریخی حوزه امنیت اجتماعی و حوزه بیمههای اجتماعی و بازنشستگی را ریشه اصلی مشکلات نظام بازنشستگی کشور توصیف میکند و بر این باور است که اگر اقدامات عاجل برای اصلاح این ساختار بیمار صورت نگیرد و دولت از برخی مداخلههای غیرکارشناسی در این حوزه و دخل و تصرف در منابع آن دست برندارد، در آیندهای نه چندان دور، بار پرداخت مستمری چندین میلیون نفر بازنشسته بر دوش دولت خواهد افتاد.
مدیرعامل سابق سازمان بازنشستگی کشور مثالی از شرایط امروز این سازمان را برای خوانندگان نشریه مطرح میکند و میگوید: «هر چه پیش میرویم، با افزون شدن تعداد افرادی که به شرایط بازنشستگی میرسند؛ چالشهای این نظام بیشتر و بیشتر عیان میشود. در سازمان بازنشستگی کشوری این مشکل از همین حالا بروز و ظهور پیدا کرده است و این سازمان که در ۸ سال پیش حدود حداکثر ۲۰ تا ۳۰ درصد منابع موردنیاز برای پرداخت مستمری ماهانه مستمریبگیران از این سازمان از طریق دولت تأمین میشد، امروز بیش از ۹۰ درصد منابع پرداختهای ماهانه آن باید از سوی دولت تأمین شود. این روند در مورد سایر صندوقها هم دیر یازود اتفاق خواهد افتاد.»
نشریه رفاه، در شماره پنجم خود همچنین گزارشی از سخنرانی فرشید یزدانی کارشناس بیمههای اجتماعی در انجمن جامعهشناسی ایران دارد. یزدانی در جمع اعضای این انجمن گفته است: «در کنار وضعیت نگرانکننده نسبت وابستگی، فراگیر نبودن از نظر جمعیتی، آماده نبودن نظام بازنشستگی و بیمههای اجتماعی برای همگامی با تحول و تغییرات بازار کار و توسعه مشاغل غیررسمی و مشاغل آزاد تکنفره، جامع نبودن خدمات هم در حوزه درمانی و هم در حوزه بیمهای، فقدان چارچوب منسجم برای سیاستگذاری و کنترل، ناآشنایی عمومی با سازوکارها و ماموریتهای تخصصی این حوزه و فساد ساختاری و فساد تحمیلی از خارج از ساختار، ازجمله مشکلات جدی این حوزه است. متأسفانه در کنار برخی زمینههای فساد که ناشی از ساختار نامناسب و غیرشفاف این حوزه است، شاهد فسادی هم هستیم که از حوزههای خارج از این ساختار، به این حوزه نشت میکند. به عنوان نمونه در دولت قبل در مقطعی در شستا، مدیرعاملی برای یک مدت بسیار کوتاه به کار گمارده شد تا ۲۰۰ نفر مدیر معرفیشده از دولت و مجلس، در شرکتهای زیر مجموعه شستا منصوب شوند. به نظر من پاشنه آشیل دولت آقای روحانی، حوزه اجتماعی و بخش بیمهاجتماعی است.»
برخی دیگر از عناوین شماره پنجم نشریه رفاه که با قیمت یک هزار تومان روانه کیوسکها شده، به شرح زیر است:
– رئیس هیاتمدیره صندوق بیمه روستاییان و عشایر: مرغهای روستا برای بیمه تخم میگذارند!
– آیا رئیسجمهور میتواند کشتی را به ساحل امن برساند؟ سه چالش روحانی
– آیا مشکل نظام سلامت، تخصیص منابع مالی است؟ در سر عقل باید، نه در جیب پول!
– موشکافی دلایل تلاش وزارت بهداشت برای الحاق بیمههای درمانی به این وزارتخانه؛ تا پول داری …
– دلایل پائین بودن نرخ اشتغال زنان در خاورمیانه: سرنشین سنت، جامانده صنعت
– نازک شدن سود سهامداران با فشار قیمت گاز: پتک و سکه
آخرين نظرات شما