ضرورت خانه تکانی در سازمان تأمین اجتماعی
عزیز آذر خرداد: دبیر سابق گروه تأمین اجتماعی روزنامه خورشید
سازمان تأمین اجتماعی در حالی با سی امین مدیر عامل خود وداع می کند که انبوهی از مشکلات خرد و کلان در سطوح مختلف این سازمان عریض و طویل در انتظار مدیر عامل منصوب دولت تدبیر و امید است، رفتارها و عملکرد برخی از اعضا هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی در روزهای پایانی مدیریت آقای ؟؟؟ این پیام را به متولیان وزارت رفاه و تأمین اجتماعی داد که بزرگ ترین سازمان بیمه های اجتماعی کشور نیازمند خانه تکانی ای اساسی است.
به گزارش عصر خبر، متأسفانه به اذعان بسیاری از کارشناسان حوزه تأمین اجتماعی حاکمیت تفکرات اقتدارگرایان و تندروها بر ارکان مختلف این سازمان طی ۸ سال گذشته در بیشتر عرصه های اجتماعی این سازمان بی اخلاقی و بی فرهنگی را حاکم ساخته است. عدم واکنش و اعتراض تعداد زیادی از مدیران ارشد و میانی و برخی از اعضای هیأت مدیره و هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی به عضویت غیر قانونی آقای ؟؟؟ و ؟؟؟ در هیأت امنای این سازمان و بدنبال آن همراهی تعدادی از مدیران بالادستی و میانی سازمان تأمین اجتماعی با بذل و بخشش های میلیونی، نشان از آن دارد که در ۸ سال گذشته، برخی از کارکنان و مدیران انتصابی این سازمان آلوده به تفکرات گروهای خودسر شده اند و تغییر این روند نیازمند عظمی جدی با کمک عموم کارکنان سازمان تأمین اجتماعی است.
مداخلات سیاسی دولت های اخیر در اداره این سازمان بزرگ بیمه گر، در عمل حذف کارکنان و مدیران با تجربه، عدول از مقررات بیمه ای، تضعیف تشکل های کارگری و کارفرمایی، انحلال کانونهای نظارتی مانند هیأت نظارت بر سازمان تأمین اجتماعی و از دست رفتن کانونهای اطلاع رسانی و پژوهشی این سازمان را موجب شده است. در حوزه برون سازمانی نیز عدم قرائت گزارش هیأت تحقیق و تفحص تأمین اجتماعی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و مفقود شدن مستندات این گزارش که به گفته جعفرزاده رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس هشتم حاوی ۵۰ هزار برگ اسناد و مدارک از تخلفات ۱۰ هزار میلیارد تومانی در این سازمان عریض و طویل بود، کم کم موجب ایجاد بستر مناسبی در ارکان مختلف این سازمان برای حاکمیت رابطه ها بجای ضابطه ها شده است. نتیجه و محصول این وضعیت منجر به روی کارآمدن افرادی در سمت های مدیریتی این سازمان است که فاقد تجربه کافی در حوزه های بیمه ای، درمانی و اقتصادی هستند، از طرف دیگر به دلیل حاکمیت رابطه ها بجای ضابطه ها در محیط اجتماعی این سازمان جو ریا کاری و چاپلوسی حاکم گردیده که در عمل موجب ازبین رفتن سرمایه های انسانی و از همه مهمتر سرمایه های اخلاقی و فرهنگی در این سازمان بزرگ شده است.
ادامه این روند طی سالهای اخیر موجب روی کارآمدن افرادی در سطوح مدیران میانی سازمان شد که با دقت در رزومه کاری آنها به سادگی می توان ردپایی از رانت های مختلف را در حمایت از آنها مشاهده کرد، دلیل این مدعا عملکرد رئیس تامین اجتماعی و وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی اسبق در روزهای پایانی دولت دهم است، در حالی که نمایندگان ملت مشغول بررسی رأی اعتماد به وزرای دولت یازدهم بودند اعوان و انصار وزیر کار سابق با همدستی ؟؟؟ زمینه را برای استخدام ۵۰۰ نفر از نزدیکان و نورچشمی ها فراهم کردند، جالب این که بسیاری از همدستان این افراد در سازمان تأمین اجتماعی اعطای مجوز از سوی هیأت امنا را دلیل قانونی بودن استخدام این افراد دانسته اند، اما در پاسخ به این افراد باید گفت در حالی که بسیاری از کارکنان با سابقه سازمان حداقل دارای یک یا چند فرزند تحصیل کرده بیکار هستند و بارها برای استخدام فرزندان خود به مدیران ارشد سازمان درخواست کتبی داده اند، فراهم شدن یک شبه زمینه استخدام ۵۰۰ نفر نور چشمی چه معنایی دارد؟ باید متذکر شد فرایند استخدام در سازمان بزرگ تأمین اجتماعی دارای ساز و کاری مشخص دارد، اما در عمل شاهد هستیم که افرادی که کمتر از یک هفته قبل برای آنها مجوزاستخدام صادر شده است برای کار در واحدهای اجرایی به استانها معرفی شده اند. با توجه به عملکرد بد واحد های ستادی به ویژه معاونت مربوطه که پیش از آن نیز زمینه استخدام بدون ضابطه صدها نفر از همشهریان آقای مدیرعامل را فراهم کرده است، تغییر گسترده مدیران این واحدها به نظر امری ضروری است.
دلایل یاد شده گویای این واقعیت تلخ است که مدیر عامل جدید برای آنکه بتواند در این فضا به موفقیت برسد ناچار باید دست به خانه تکانی اساسی در سطح مدیران کل ستادی و استانی بزند البته بطور قطع و یقین خانه تکانی و کنار گزاردن بسیاری از این افراد کاری سهل و ساده نخواهد بود زیرا طبق آمار و ارقامی که این روزها در خبرگزاریها دیده می شود این افراد از طرف بسیاری از نهاد ها و مدیران برون سازمانی حمایت می شوند.
البته با توجه به قول مساعد آقای ربیعی در برکناری افراد سیاسی و ؟؟؟ در این سازمان، دلسوزان این سازمان مردم نهاد، امیدوارند آقای وزیر، این آزمون سخت را به سلامت پشت سر گذارد.
شفاف شدن عملکردها و حفاظت از ذخایر بیمه شدگان
با در نظر گرفتن این موضوع که در ۸ سال گذشته با تغییر مکرر مدیران عامل، قوانین، دستورالعمل ها و اساسنامه سازمان تأمین اجتماعی، به تدریج از دامنه اختیارات و حضور شرکای اجتماعی در بخش های سیاستگذاری و امور نظارتی کاسته شد و در عوض دولت نقشی آمرانه و در برخی موارد خلاف روح قانون در اداره امور سازمان تأمین اجتماعی بر عهده گرفت، یکی از مهمترین وظایف مدیرعامل جدید بازنگری در وضعیت موجود، احیای سه جانبه گرایی، تقویت هرچه بیشتر نهادهای نظارتی و شفافیت در ارائه گزارش عملکرد و آمار و ارقام سود و زیان شرکت سرمایه داری سازمان تأمین اجتماعی (شستا) به مخاطبان و صاحبان اصلی این سازمان است.
در ورای این موضوعات توجه به امر شایسته سالاری و تدوین برنامه ای منسجم برای استفاده از افراد متخصص و با تجربه که به دلیل دیدگاه های تنگ نظرانه تعدادی از مدیران دولت نهم و دهم از وجود آنها در مشاغل غیر مرتبط استفاده شده است، می تواند در برنامه های کوتاه مدت تا حدودی به ایجاد ثبات در وضعیت سازمان کمک کند. البته نباید از یاد برد که در حال حاضر به دلیل عملکرد بد تعدادی از مدیران در سالهای گذشته و حیف و میل اموال و دارایهای بیمه شدگان، مخاطبان و حتی کارکنان این سازمان تا حد زیادی اعتماد خود را به مسئولان و مدیران بالادستی از دست داده اند که متأسفانه ترمیم این وضعیت زمان بر بوده و نیازمند توسعه کانونهای فرهنگی و اطلاع رسانی در سازمان تأمین اجتماعی است. در این مورد می توان با ایجاد معاونت فرهنگی و راه اندازی موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی و بهرمندی از وسایل ارتباط جمعی مکتوب مانند هفته نامه های آتیه و تأمین که هنوز مورد اعتماد شرکای اجتماعی و کارکنان سازمان تأمین اجتماعی هستند به بهبود وضعیت فعلی امیدوار بود.
در حالی که همگان به این امر معترفند که ذخایر سازمان تأمین اجتماعی بین النسلی و حق الناس است اما به دلیل عملکرد بد تعدادی از مدیران منصوب شده از سوی دولت در طول ۸ سال گذشته، بسیاری از دلسوزان واقعی این سازمان با چشمی به اشک نشسته شاهد حیف و میل اموال و دارائی های بیمه شدگان بودند و به دلیل شرایط حاکم زبان در کام کشیده و خون به دل ریختند. به راستی کدام دلسوزی است که شاهد پرداخت هزینه همایش های احزاب سیاسی باشد و دلش آرام بگیرد؟ کدام بیمه شده یا کارمندی است که شاهد هزینه میلیاردها تومان به بهانه هفته تأمین اجتماعی و تقدیر از دولت باشد و دلش به درد نیاید؟ کدام انسان با انصافی است که خبر پرداخت میلیاردها تومان پاداش به مدیران ستادی و استانی، اعضای هیأت امنا و هیأت مدیره شرکت های تابعه را بخواند و خونش به جوش نیاید؟ به راستی چرا صدها و هزارها نفر از اقوام و همشهری های آقای مدیر عامل بدون هیچ ضابطه ای به صورت قرارداد رسمی جذب سازمان تأمین اجتماعی شده اند اما بیش از ۷ هزار نفر از کارکنان سازمان که بیشترشان در بخش خدمات فعال هستند هنوز در شرایط نابرابر و ناعادلانه با دریافت حداقل دستمزد دراین سازمان مشغول به کار هستند؟ پاسخ به این پرسش ها و توجه به این موضوعات است که می تواند نقشه راه مدیرعامل جدید را روشن و او را در انتخاب تیم همراهش کمک کند. هرچند رئیس جمهور منتحب مشی اعتدال را پیش گرفته است، اما با توجه به وضعیت بغرنج حاکم بر سازمان تأمین اجتماعی درخواست خانه تکانی فوری و عزل بسیاری از مدیران ارشد و ستادی را نباید به عنوان تندروی معنا کرد بدون تردید مدیر عامل جدید برای اینکه بتواند اوضاع و احوال سازمان را حداقل به سال ۱۳۸۴ بازگرداند نیازمند تغییرات گسترده مدیران ستادی و استانی به ویژه در استان تهران و شهرهای بزرگ است.
پیگیری مطالبات تأمین اجتماعی از دولت
یکی دیگر از درخواست های مخاطبان تأمین اجتماعی مشخص شدن وضعیت مطالبات سازمان از دولت است. در حالی که یکی از شعارهای پرطمطراق دولت و آقای ؟؟؟ طی سال گذشته و امسال موضوع تسویه مطالبات تأمین اجتماعی از دولت و دریافت ۳۵ هزارمیلیارد تومان در غالب سهام است، اما خبرها گویای آن است که اولا شرکت های واگذار شده فاقد سود دهی بوده و سازمان در فروش آنها با مشکلات متعددی روبرو شده است از سوی دیگر دولت در اواخر عمر خود بجای سهام شرکت های واگذار شده دو معدن را جایگزین مطالبات ۳۵ هزار میلیارد تومانی کرده که این موضوع نیز در هاله ای از ابهام است.
برخی از کارشناسان حوزه تأمین اجتماعی نیز معتقدند بدهی جدید دولت به مبلغ ۱۸ هزار میلیارد تومان رسیده که در این مورد هم موضوع با ابهام های فراوانی روبروست. با توجه به موضوعات یاد شده امیدواریم مدیرعامل جدید و وزیر جدید تعاون کار و رفاه اجتماعی به منظور خنثی سازی ادعاهای آقای ؟؟؟ و دولت دهم اقدام به ارائه اطلاعات لازم و شفاف سازی موضوع کنند تا همگان در جریان واقعیات پشت پرده قرارگیرند. (پایان)
توضیحات مسئول تارنمای تامین پرس در خصوص این یادداشت: شایان ذکر است، نظر به اینکه یادداشت فوق از نوع تحلیلی-علمی نمی باشد و حاوی نقطه نظرات ارائه شده توسط نویسنده آن می باشد، فلذا درج این یادداشت در این تارنما، الزاما منعکس کننده نظرات این تارنما نمی باشد و ارقام و داده های مندرج در آن نیازمند ارائه مراجع معتبر بوده که مسئولیت صحت و سقم آن با نویسنده یادداشت می باشد. ضمنا یادآور می گردد به منظور صیانت از حریم افرادی که به صورت یکجانبه مورد نقد قرار می گیرند، این تارنما از درج نام افراد اشاره شده در یادداشت معذور بوده و بجای آن از علامت ؟؟؟ استفاده شده است.
باعث خوشحالی است تامین پرس سبب شده تا تبادل افکار امکان پذیر گردد. من شخصا از مسئولین این تارنما تشکر و قدردانی میکنم.
نظر ارائه شده قابل تامل بوده و میتواند در تنویر افکار وزیر محترم کارساز و موثر واقع گردیده و در انتخاب مدیر عامل جدید سازمان نهایت دقت را بعمل آورد. انشااله.
با سلام و درود
بخشی از مشکلات سازمان تأمین اجتماعی در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است که بسیار مهم و اساسی است و بیشک گذار از وضعیت ورشکستکی سازمان تأمین اجتماعی از وضعیت فعلی بدون بررسی و تحلیل آنکه بر این سازمان بیمه ای چه گذشته و چه عواملی باعث وضعیت فعلی شده است امکانپذیر نیست
مدیران محترم سازمان
لطفا توجه لازم به مسائل اخیر شرکت خدمات ماشینی تامین و منابع انسانی آن داشته باشید.