نظام پیشنهادات و بهره وری نیروی انسانی
خضر عبداللهی
توسعه ملی جز با توسعه سرمایه انسانی میسیر نیست و توسعه سرمایه انسانی نیاز مند سیستمها و راهکارهایی است که منجر به شکوفایی سازمان می شود. یکی از مهمترین این سیستمها نظام پیشنهادات است که بر اساس مدیریت مشارکتی و رویکرد بسیج افکار بصورت یک سیستم جامع برای جلب مشرکت فردی و گروهی بین اعضای سازمان تعریف می شود.در جهان امروز دیگر کسی را نمی توان یافت که منکر نقش مدیریت مشارکتی در افزایش بهره وری نیروی انسانی باشدو محققان زیادی در این زمینه پژوهش و قلم فرسایی نموده اند.
دراینمقاله با نگاهی به مفاهیم مدیریت مشارکتی، اهداف ونظام پیشنهادات و بهره وری نیروی انسانیسعیبراینبودهتاعلاوهبرکمکبهگسترشفرهنگمشارکتدرسطحسازمانهایکشور،ازطریقانتشارنتایجحاصلازاینتحقیق،عواملموثربرموفقیتنظامپیشنهادات، موانعاجراینظامپیشنهادات،دلایلامتناعبرخیمدیرانازبکارگیرینظامپیشنهاداتواثراتمثبتناشیازاجرایاینسیستمدرکشورهایمختلف،بهویژهسازمانهایایرانرامورداشارهقراردهیم. امیدمیرودباگسترشفرهنگمشارکتدرتمامسطوح،راهپیشرفتترقیوتوسعهکشورهموارشده،بتوانیمباگامنهادندراینمسیربهاهدافمتعالیتوسعههمهجانبهوپایداردستیابیم.
کلمات کلیدی
مشارکت، مدیریت مشارکتی، نظام پیشنهادات، بهره وری، نیروی انسانی
ضمن تشکر از مقاله خوب جناب آقای عبداللهی باید توجه داشت که نیروی انسانی به لحاظ برخورداری از قدرت اندیشه، خلاقیت و نوآوری بزرگترین دارایی هر سازمانی محسوب می شود، چرا که هرگونه بهبود و پیشرفت در سیستمهای فنی و سازمانی توسط نیروی انسانی صورت می گیرد. توان فکری و اندیشه های کارکنان در سازمان به عنوان سرمایه نهفته و راکد میباشد هر سازمان و مدیریتی بتواند از این سرمایههای نهفته بیشترین استفاده را بکند به همان اندازه امکان رشد وتوسعه میسر خواهد شد. نیروی انسانی بر خلاف سایر منابع با مصرف کردن کاهش و یا مستهلک نمیشود هر چقدر از اندیشه و فکر بیشتر استفاده نماید بهمان اندازه توانایی اش بهبود می یابد. از طرف دیگر مشارکت یکی از نیازهای فرا مرتبه انسانها به شمار میرود که ریشه در فطرت بشری دارد. افرادی که در امور و فعالیتهای سازمان شرکت نمایند و از اندیشه و فکر پاک استفاده کنند علاوه بر پیشرفت سازمان در تعالی خویش نیز گام برداشته اند. برای بهبود بهرهوری از مکانیزمهای مختلف استفاده میکنند که یکی از مکانیزمهای مدیریتی، بهره گیری از تکنیکهای مختلف مدیریت مشارکتی است. مشارکت راهکاری است که به کارکنان اجازه داده میشود به جای اینکه همیشه مدیریت و رهبری شوند از توانایی های خود بهره گیرند، فکر کنند و قوه خلاقیت خود را به کار اندازند و در تصمیمگیریها مشارکت و دخالت داشته باشند. مشارکت یک فرآیندی است که طی آن کارکنان یک سازمان به طور داوطلبانه در امور و فعالیتهای مربوط به خود دخالت کنند بشرطی که توان و انگیزه مناسب برای دخالت مؤثر را داشته باشند.