نقش پر رنگ مسئولیت اجتماعی در فعالیت های سازمان تأمین اجتماعی
عزیز آذرخرداد- روزنامه نگار و کارشناس تأمین اجتماعی : نحوه عملکرد سازمانها خواه ناخواه بر جامعه پیرامون آنها تأثیر خواهد گذاشت، سازمانهایی مانند تأمین اجتماعی که با گستره جمعیتی بالغ بر ۴۰ میلیون نفر در کشور سروکار دارند برای حفظ جایگاه خود لازم است که به اجرای مسئولیت های اجتماعی که متوجه آنهاست توجه کنند، زیرا مسئولیت اجتماعی سازمانها در دنیای امروز عامل اصلی حفظ و بقای چنین سازمانهایی است .
مسئولیت اجتماعی به طور اعم به مجموعه ای از فعالیت هایی گفته می شود که صاحبان سرمایه و بنگاه های اقتصادی به صورت داوطلبانه ، به عنوان یک عضو موثر و مفید در جامعه انجام می دهند .
مهمترین مسئولیت هر سازمانی در وهله اول مسئولیت اقتصادی و کسب درآمد و سود است . سازمانها در مراحل بعدی مسئولیت های قانونی ، اجتماعی و اخلاقی را عهده دار می شوند .
با توجه به حضورو مشارکت شرکای اجتماعی ( کارفرمایان ، کارگران و دولت ) در مدیریت سازمان تأمین اجتماعی فعالیت های این سازمان معطوف به اجرای درخواست ها و افزایش رضایتمندی ذینفعان اجتماعی است، البته در یک رابطه متقابل شرکای اجتماعی به حفظ بقای سازمان تأمین اجتماعی در بلند مدت کمک هم می کنند . با توجه به اینکه سازمان تأمین اجتماعی یک سازمان اقتصادی و اجتماعی است که جنبه اجتماعی آن بر فعالیت های اقتصادیش می چربد، مسئولان ارشد این سازمان از همان ابتدای تأسیس به فراخور مسئولیت اجتماعی این سازمان برنامه ها و پروژه های مختلفی را خارج از چارچوب قانونی در جهت تأمین رضایتمندی مخاطبان به اجرا درآورده اند که در عمل برای این سازمان اعتبار ، احترام و حس تکریم را همراه داشته است. اهمیت موضوع مسئولیت اجتماعی در نگاه دست اندرکاران این سازمان بزرگ تا آن اندازه بوده که در سال ۱۳۴۷ مسئولان را به تأسیس شرکت خانه سازی تأمین اجتماعی وا داشت تا علاوه بر رفع دغدغه های سازمانی برای ایجاد واحدهای ساختمانی مورد نیاز در دو بخش درمان و بیمه ، ساخت مسکن ارزان قیمت برای بیمه شدگان کارگر را تنها به صرف مسئولیت اجتماعی که احساس می شد در دستور کار قرار دهد. علاوه بر این مورد پرداخت مبالغی تحت عنوان کمک هزینه ازدواج به بیمه شدگان ، وام ضروری مستمری بگیران، پرداخت ودیعه مسکن کانونهای بازنشستگی ، کمک مالی به کانون انجمن های صنفی کارفرمایی و کارگری و راه اندازی سفرهای زیارتی و سیاحتی برای بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی نیز در همین راستا صورت پذیرفته است .
البته تمرکز فعالیت سازمان تأمین اجتماعی در راستای انتظارات عمومی و انجام مسئولیت اجتماعی در عمل موجب افزایش سودآوری سازمان در بلند مدت شده و اثرات مفیدی را عاید این سازمان می کند که از جمله آن می توان به کاهش درصد شکایات ، کاهش ریسک های عملیاتی ، افزایش شهرت و اعتباراقتصادی ، افزایش کارایی عملکردها ، نوآوری ، دستیابی به بازارهای موجود و جدید، دستیابی به دانش و مهارت و دستیابی به منابع عمده و کلیدی اشاره کرد .
با توجه به موضوعات پیش گفت این موضوع که برخی از افراد و یا جریانهای خاص نادانسته از هدر رفت منابع تأمین اجتماعی در چنین موارد داد سخن می رانند شاید به این دلیل است که آنها هنوز به وظیفه و مسئولیت اجتماعی این سازمان در فراهم سازی بستر مناسب برای حفظ کرامت انسانی مخاطبان تأمین اجتماعی آگاهی لازم را ندارند .
هر چند هدف اصلی سازمان تأمین اجتماعی از چنین فعالیتهایی در نهایت کسب سود برای ایفای نقش بیمه ای خود است. ولی متولیان سازمان تأمین اجتماعی بر این باورند که برای دستیابی به موفقیت ، بایدبه انتظارات اجتماعی و اخلاقی مخاطبان و بیمه شدگان، واکنش مناسب نشان دهند و به بهترین شکل این گونه انتظارات را با اهداف اقتصادی سازمان تلفیق کنند تا دستیابی به اهداف بالاتر امکانپذیر گردد .
مسئولان سازمان تأمین اجتماعی با درک عمیق از اهمیت این موضوع از دیرباز در چارچوب مسئولیت اجتماعی خود دستگیری و کمک به اقشار آسیب پذیر جامعه را در دستور کار خود قرار داده اند . در همین راستا مدیران فرهنگی توانایی آن را دارند که از طریق ارتقای مسئولیت اجتماعی اهداف و سیاستهای تأمین اجتماعی را به نحو مطلوب محقق کنند. همین احساس باعث شده معاونت تازه احیا شده امور فرهنگی و اجتماعی سازمان تأمین اجتماعی با تشکیل جلسات کارشناسی مستمر درصدد بازکاوی و بازآفرینی ابعاد تازه ای از فعالیتهای عام المنفعه در دو بخش بیمه ای و درمانی باشد.
این معاونت با در اختیار داشتن سه اداره کل ( کارفرمایان ، بیمه شدگان و کارکنان و بازنشستگان و مستمری بگیران ) در پی آن است تا با استفاده از امکانات نرم افزاری و سخت افزاری نوین با ورود به عرصه های تازه ای از امور اجتماعی و فرهنگی که تاکنون کمتر در این سازمان جنبه اجرایی یافته گام های بلندتری در حوزه اعتماد سازی و توسعه فرهنگ بیمه ای بردارد . استفاده از فضای مناسب علمی دانشگاههای کشور به منظور فراگیرکردن گفتمان سازی “موضوع اقتصاد مقاومتی با رویکرد تأمین اجتماعی ” ایجاد زمینه همکاری با وزارت آموزش و پرورش به منظور گنجاندن مطالب آموزشی بیمه ای در متن کتابهای درسی ،تولید و انتشار ماهنامه تخصصی ویژه شرکای اجتماعی، تولید و انتشار بروشورهای اطلاع رسانی ، برگزاری دوره های آموزشی رابطان بیمه ای ، ساخت فیلم ، انیمیشن ، وله های آموزشی و تدوین برنامه های مناسب فرهنگی در حوزه سلامت اداری و … از جمله برنامه هایی است که در دوره تجدید حیات معاونت امور فرنگی و اجتماعی امکان بروز و ظهور یافته است .
این نکته که تیم جدید مدیریتی سازمان تأمین اجتماعی پس از یک دوره فترت در صدد است با احیای مراکز تولید فکر و اندیشه گام در راهی بگذارد که انتهایش به تغییر نگاه و فراگیری فرهنگ بیمه پردازی منجر گردد را باید غنیمت شمرد و از این حرکت تا آنجا که ممکن است حمایت کرد . // پایان
بااحترام خدمت همکاران گرامی
مسئولیت اجتماعی سازمان تامین اجتماعی هنگامی به درستی تحقق می یابد که نسبت هیأت امنا و هیات مدیره سازمان به نسبت سهم بیمه پردازی شرکای سازمان تقسیم گردد. تا زمانی که سایه ی تصمیمات دولتی درسازمان تامین اجتماعی وجود داشته باشد، شرکای اصلی سازمان کارفرمایان و بیمه شدگان انتفاع شایسته ای نمی برند.
اینکه معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان بعد از چند سال فترت دوباره احیاء گردیده است جای بسی امید است ولیکن هنوز جا برای رسیدن به افق های بالاتر وجود دارد. اینجانب طرحی رو در ذهن دارم که در دست اقدام است ان شاء پس از بازنویسی مجدد و رفع اشکالات آن به عنوان یک طرح بسیار مترقی که متضمن و در برگیرنده حقوق کلیه شرکای سازمان تامین اجتماعی اعم از کارفرمایان، بیمه شدگان و دولت هست، محضر مبارک مقام معظم رهبری تقدیم خواهد شد. تا از این منظر پس از نزدیک به ۱۵سال خدمت در سازمان تامین اجتماعی، بتوانم دین خود را به این جامعه ۴۰ میلیون نفری ادا کرده باشم و شرمنده آنان نباشم.
ان شاء الله خداوند در این راه مرا یاری نماید.
جناب عزیز آذر خرداد
دوست وهمکار سابق خوبم سلام
در اینکه ما یک سازمان بیمه گر اجتماعی هستیم وفلسفه وجودی این سازمانها صرفا کسب سود نیست شکی نیست
و اینکه کارهای فرهنگی هزینه برنیست وسرمایه گذاریست هم موافقم
ولی انصافاآیا کارهای فرهنگی معاونت فرنگی از سرعت خوبی برخوردارهست>؟یک پزوهش میدانی انجام بدهید تا ببینید تاثیرات معاونت فرهنگی به چه میزان در سطح کل سازمان در کشور بوده؟بخاطر اینکه بسیاری از امورات فرهنگی که نامبردید اعم از ساخت تیزر وفیلم و………..در سطح شهر تهران خلاصه میشود(به استثناء هفته نامه وزین تامین)
معاونت محترم فرهنگی سازمان میبایست فعالتر عمل نمایدواز افراد صاحب ایده وفکر بیشتری از کل کشور استفاده کند
تا این فعالیت ملموستر شود ونبود آن یک خلاء بزرگ قلمداد شودواما از شما که سالهاست در کسوت یک خبرنگار هستید انتظار دارم تاسعه صدر تان بیش از این باشد وهر انتقادی را دلیل بر نادانی وجریان خاص نامگذاری نکنید بایددر درونمان تحمل شنیدن حرف منتقد را هم بالا ببریم که خداوند در قرآن میفرماید:بشارت باد بر بندگان آن کسانیکه حرفهای مختلف را میشنوند وبهترین آنرا انتخاب میکنند.
شاد وموفق و پیروز باشید
همکار گرامی با عنوان بهروز: من نیز بر این باورم که عملکردها آنطور که شایسته است فراگیر نیست و حوزه عملکرد معاونت ها نمود اصلیش در تهران است . اما از یاد نبرید معاونت فرهنگی حدود یکسال و اندی است فعال شده و مسئولان این معاونت هنوز در مرحله طرح و برنامه هستند انشاء ا… در سال ۸۴ برخی از برنامه های این معاونت در استانها به ثمر می نشیند . خوب است بیاد داشته باشیم تا چند سال قبل همین نیمچه امور فرهنگی هم به فنا و نیستی کشانده شده بود . بهتر است شما دوست گرامی هم کمی صبر و حوصله داشته باشید . اندکی صبر سحر نزدیک است .
سلام وبا احترام
وآرزوی ارایه مطالب مفید تر و نزدیک به واقعیت ودارای پشتوانه علمی از سوی بزرگواران به عنوان یک پیشنهاد :لطفا در صورت امکان مدیران سایت نسبت به سطح بندی مطالب ارایه شده و ارزیابی نیز اقدام لازم مبذول فرمایند.به عنوان مثال همانگونه که اکثر بزرگواران اشراف دارند آقای دراکر از صاحبنظران فقید مدیریت در کتاب مدیریت نوین در مورد مسئولیت اجتماعی مطالبی را عرضه می نمایند که مطالعه آن وتطبیق با مطالب دوست عزیزمان خالی از فایده نخواهد بود.از سویی جناب آقای آذر خرداد آیا امکانپذیراست نمونه ای از واحدهای ارزان قیمت احداثی توسط شرکت معظم خانه سازی را که در راستای مسئولیت اجتماعی صورت گرفته معرفی فرمایید.تا آنجاییکه امثال بنده اطلاع داریم شرکت مذکور در انجام وظایف اصلی دچار کاستیهای فراوانی می باشد(ساختمانهای بی کیفیت سازمانی واداری موجود گواه این مدعاست ) ومتاسفانه منابع تخصیصی سازمان به شرکت مذکوراگر زیاده نگوییم به نحو احسن هدر می رود(البته در مثل جای مناقشه نیست)مجددا با کمال احترام عرض می کنم که بنده صاحب نظر نمی باشم وادعای آنرا نیز ندارم ولیکن از نویسنده انتظار مطلب پربارتری می رفت.وای کاش ایشان نقبی نیز به مسئولیت اجتماعی سازمان در قبال کارکنان می زدند.چرا که در تمامی مقولات ارایه شده از تمام اقشار وحقوق ایشان سخن به میان می آید ولیکن از کارکنان وحقوق ایشان از سویی به عنوان نیروی انسانی واز جهتی به عنوان یک بیمه شده بیمه پرداز یادی گرفته نمی شود.به امید روزی که مدیران ارشد سازمان بپذیرند که امور (هر چند دارای اشکال)خودبخود انجام نمی پذیرد واز سوی عده ای تحت عنوان کارکنان انجام می گیرد.(البته قبلا از طنز تلخ موجود در کلام پوزش می طلبم).
یا علی مدد
همکار گرامی از ابراز نظرتان سپاسگزارم . کارکنان محترم سازمان نیز بدون تردید جزو جمعیت میلیونی بیمه شدگان کشور هستند . مطلب فوق در صدد دفاع از عملکرد سازمان نیست اتفاقا به نوعی موضوع مسئولیت های سازمانی را گوشزد میکند . اینکه سازمان تا چه اندازه به مسئولیت ها و تعهداتش عمل کرده و میکند موضوع مهم دیگری است که اگر مسئولان سایت بگذارند و شمشیر سانسور بر مطالب بنده راست نگردد بزودی به بنبشتن آن خواهم پرداخت . متأسفانه صبر و سعه صدر دوستان در جایی که بخواهیم از کمبودها بنویسیم بسیار کم است .
سلام
انصافا سعه صدر مسوولین سایت تامین پرس باعث شگفتی است وتا بحال امکان اینچنین اظهار نظر در سازمان بسیار بدیع است
همکاران عزیز و دوست داشتنی
با عرض سلام و ادب و احترام
باید نقد برنامه ها و علمکردها و به چالش کشیدن آنها در یک چارچوب منطقی نه تنها در سازمان تامین اجتماعی بلکه در کل کشور عزیزمان ایران در تمام نهادها و موسسات دولتی که نحوی با سیاست ها و تصمیمات دولتی حمایت می شوند به عنوان یک اصل، مورد توجه تمامی دلسوزان کشور و قشر فرهیخته و نخبه قرارگیرد. توسعه در جوامع مختلف در تمام رویکردهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی همواره دو خواستگاه داشته است. که این دو خاستگاه عبارتنداز:۱-فرهیخته گان و نخبه گان کشور۲-ملت و توده مردم. گاهی اوقات مردم و ملت یک کشور به دنبال توسعه کشور هستند که منجر به تغییر حاکمیت و انقلاب می گردند مانند آنچه در بهمن ۵۷ در این کشور اتفاق افتاد که بیشتر صبغه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی داشت.گاهی اوقات نخبگان جامعه پا به عرصه تغییر و تحولات در کشور خود می گذارند و به دنبال یک الگوی توسعه برگرفته از مکاتب لیبرالیست یا سوسیالیست یا برگرفته از هردو مکتب به بومی سازی مدل توسعه خود می پردازند مانند آنچه در کشورهای آسیای جنوب شرقی اتفاق افتاده است.
اکنون ملت ایران به رسالت خود که تغییر الگوی نظام خود اقدام نموده و به تغییر ساختار حکومت و تغییر رویکردهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی پرداخته اند ولیکن نخبگان جامعه ما هنوز نتوانسته اند مدل توسعه اقتصادی متناسب با این الگوی حکومت را تدوین نمایند چرا که مدل توسعه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی اسلامی آنگونه که در مدل های اقتصاد آزاد و دولتی در غرب و شرق به آن پرداخته شده است، نداریم. این موضوع چیزی از رسالت نخبگان نمی کاهد چرا که ۳۶ سال از انقلاب اسلامی می گذرد ولیکن هنوز آنگونه که شایسته است به در این زمینه اقدامات موثری انجام نگرفته است.
نمی شود خودمان از خودمان تعریف کنیم و بعد بگوئیم خوشمان آمد.
جرج فردریک لیست اقتصاددان آلمانی ۱۸۴۶-۱۷۸۹نزدیک به دویست سال از نوشتن کتاب نظام ملی و اقتصاد سیاسی او می گذرد اگر تمام صفحات اینترنت را بگردید از این کتاب ۵۰۰ صفحه ای تنها دو صفحه مشاهده خواهید نمود. حتی این کتاب در دانشگاههای ما تدریس نمی گردد. او یک شخصیت نهادگرا بود و و سخنش این بود تا زمانی صنعت در یک کشور به اوج رشد و شکوفایی نرسیده است هرگز نباید تجاری گردد چرا که توان رقابت با کالاهای صنعتی کشور صنعتی شده را ندارد و از گردونه خارج و نابود می گردد و پیشنهادش برای کشورهای آلمان، فرانسه و آمریکای ۲۰۰ سال پیش این بود که باید از صنایع حمایت شود ولی این حمایت نباید دائمی باشد بلکه باید موقتی باشد و…
هدف از بیان فوق این است اروپا و غرب از قرن هجدهم قدم در راه صنعتی شدن گذاشتند و در این راه تحمل سختی های زیادی را به جان خریدند و هرگز از مسیر آسایش و خوش باوری به این رشد و توسعه نرسیده اند.
آقا لیست سال ها از زادگاه خود آلمان رانده شد به دلیل نگاه انتقادی خود به حکومت های پادشاهی آن وقت آلمان ولی هرگز آلمان را فراموش نکرد و حتی سالهایی که در آمریکا کرسی تدریس در دانشگاهها را داشت فکر و ذهنش و افکارش در مدار آلمان می چرخید. لذا نخبگان کشور ما مسئولیت های بسیار سنگینی دارند و بایستی حرکت مردم را تکمیل نمایند و در جهت رسیدن به افق های توسعه بومی از هیچ تلاشی مضایقه نداشته باشند.
ان شاء الله